Reforma din Sănătate, despre care vorbea fostul ministru Vlad Voiculescu și despre vorbește și succesoarea sa, Ioana Mihăilă, este necesară, ba chiar obligatorie. Mafia din Sănătate a existat și continuă să existe. Condamnările unor decidenți din acest domeniu sensibil stau mărturie.
O necesitate absolută este depolitizarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și a Caselor Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), ai căror șefi trebuie stabiliți prin concurs, nu puși cu mâna de partide.
În decurs de 10 ani, au apărut și rezultatele: unele absolut dezastruoase. Pentru multe contracte, firmele știau că sunt nevoite să dea clasica zeciuială mai marilor din sănătate.
Din fericire, DNA i-a prins pe mulți dintre escroci, iar justiția i-a condamnat la închisoare.
„Nu există un singur loc în sănătate care să nu fie afectat de politizare”.
Unul dintre escroci, Lucian Duță (fost președinte CNAS), propulsat de PDL, a primit 6 ani cu executare. Altul, Călin Cristian Careba (fost director la CJAS Timiș), a luat 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Și încă unul, Dragoș Poteleanu (fost director la CJAS Constanța), devenit șef în timpul domniei lui Victor Ponta (atunci în PSD), s-a ales cu 6 ani de închisoare cu executare.
Cele trei condamnări la închisoare cu executare au fost date anul trecut, pentru fapte săvârșite în perioadele din timpul domniei PDL și mai ales PSD-ALDE.
Mai mult, profitând de o modificare criminală de articol de lege (făcută de regimul monstruos PSD-ALDE), infractorul Călin Cristian Careba a fost achitat într-un dosar pentru conflict de interese, complicitate la înșelăciune și spălare de bani.
„Nu există un singur loc în sănătate care să nu fie afectat de politizare”, declara Vlad Voiculescu după ce a fost demis. Și avea perfectă dreptate. Dincolo de infractorii enunțați, vă amintiți, cu siguranță, de acea fostă directoare de la DSP Timiș, PSD-ista Cornelia Malac, care n-a știut să articuleze câteva cuvinte despre epidemia de Covid-19!
Lucian Duță, fost președinte al CNAS: 6 ani de închisoare pentru o mită de 6,3 milioane de euro
* Condamnat, în 2020, de Tribunalul București la 6 ani de închisoare cu executare pentru o mită de 6,3 milioane de euro.
* DNA l-a acuzat că a luat șpagă de la firmele de software HP și Siveco, care erau interesate să obțină contracte din bani publici în vederea implementării unor sisteme informatice pentru cardul național de sănătate.
* Grămezile cu bani au intrat în conturi deschise în Insulele Antile și Elveția.
* DNA l-a trimis în judecată în decembrie 2018, motivând că, în perioada 2010-2012, fostul președinte al Organizației PDL Sector 1 București a pretins comisioane de 10% din valoarea fiecărui contract sau act adițional de la cele două firme de software.
* Instanța de judecată a dispus și confiscarea sumei de 6,3 milioane de euro de la Lucian Duță.
* Fostul PDL-ist ar fi primit mita de la Radu Enache, reprezentantul Hewlett Packard (HP) România, dar și de la Irina Socol, reprezentanta subcontractantului Siveco România.
* „Unul dintre contractele pentru care Lucian Duţă ar fi cerut comisionul de 10% este cel din aprilie 2012 pentru implementarea Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate, în valoare de peste 87 de milioane de lei, adică peste 18 milioane de euro. Fostul preşedinte al CNAS ar fi pretins comisionul de 10%. susţinând că este nevoie de obţinerea unui «sprijin politic» pentru proiectele CNAS şi ar fi invocat relaţia pe care o avea cu preşedintele Traian Băsescu”, dezvăluie G4Media în urma lecturării rechizitoriului întocmit de DNA pe această speță.
Călin Cristian Careba, fost director al CJAS Timiș: 4 ani și 6 luni de închisoare, după ce a „supt” 2 milioane de euro prin firmele controlate de el
* Condamnat, în 2020, la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare, după ce a încheiat mai multe contracte cu firme controlate chiar de el, favorizând și unele persoane.
* Trimis în judecată de DNA în 2017, fostul PDL-ist a fost prins că efectua operațiuni financiare cu acte de comerț incompatibile cu funcția și conflict de interese în formă continuată.
* În perioada 2007-2014, el a deținut succesiv funcții de control și conducere la Direcția de Sănătate Publică Timiș, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor – Regiunea Vest.
* Profitând de aceste funcții, Careba a înființat prin interpuși două firme și s-a ales astfel cu 2 milioane de euro din bani publici, în urma unor afaceri ilegale.
* Motivarea procurorilor DNA: „Acţionând în această manieră, inculpatul Careba Călin Cristian a obţinut pentru sine bani proveniţi din încasările şi dividendele societăţilor în cauză (profitul obţinut de cele două societăţi – 546.542 de lei), cât şi alte foloase similare, respectiv utilizarea în scop personal şi exclusiv de către inculpat şi soţia acestuia a unor autoturisme achiziţionate în sistem de leasing financiar, precum şi decontarea cheltuielilor aferente acestora”.
* Careba a fost trimis în judecată de DNA, în 2015, pentru conflict de interese, complicitate la înșelăciune și spălare de bani. A fost acuzat că a semnat mai multe contracte între Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș și spitale sau clinici care aveau contracte de asistență în domeniul IT cu firma sa, SC Scrif Net SRL.
* Instanța de judecată s-a văzut nevoită să-l declare nevinovat pentru acest cap de acuzare, fiindcă infracțiunea fusese dezincriminată de coaliția penală PSD-ALDE. Mai precis, monstruoșii Dragnea și Tăriceanu au modificat definiția infracțiunii din articolul 301 Cod penal din Legea nr. 193 / 2017.
Dragoș Poteleanu, fost director al CJAS Constanța: 6 ani de închisoare pentru 102.300 de euro și 24.000 de lei de la clinici private
* Condamnat, în 2020, la 6 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție. Conform DNA, el a primit, în perioada 2012-2015, de la reprezentanții unor clinici private sumele de 102.300 de euro și 24.000 de lei, dar și servicii medicale gratuite pentru el și rude apropiate. Într-un caz, serviciul medical s-a ridicat la aproximativ 3.000 de euro!
* Din decizia formulată de Curtea de Apel Constanţa: „Obligă pe apelantul inculpat, către stat, la plata sumei de 2.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Interzice inculpatului dreptul de a exercita funcţia de preşedinte – director al Casei Judeţene de Asigurăn de Sănătate Constanţa. Confiscă suma de 25.000 de euro”.
Alți condamnați din zona Caselor Județene de Asigurări de Sănătate
* Gheorghe Muntean, fost director la CJAS Alba – condamnat, în 2020, la 3 ani de închisoare cu suspendare, după ce și-a recunoscut vinovăția pentru săvârșirea mai multor infracțiuni în legătură cu acordarea unor contracte din bani publici pentru o firmă la care fiul său era asociat. De asemenea, el a susținut în mod constant interesele financiare ale soției sale, medic de familie aflat în relații contractuale cu CJAS Alba.
* Mihail Copaci, fost președinte-director al CJAS Vrancea – condamnat, în 2016, la 3 ani de închisoare cu suspendare și cu drepturi civile interzise timp de 2 ani. Instanța l-a obligat să presteze și 90 de zile de muncă în folosul comunității.
* Luciana Boboc, fostă directoare la CJAS Brăila – plasată sub control judiciar pentru că ar fi prejudiciat statul român cu circa 4 milioane de lei. Procurorii DNA spuneau că din gruparea infracțională protejată de Boboc făceau parte șeful secției de oncologie de la Spitalul Județean, medici specialiști și de familie, precum și angajații unei rețele de farmacii deschise de interlopul brăilean Titi Sgârcitu. Prin intermediul acestora au fost decontate ilegal sute de rețete eliberate în fals pentru medicamente oncologice.
* Ortanța Ciobanu, fost medic-șef al CJAS Olt – condamnată, în 2017, la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Potrivit anchetatorilor, în perioada aprilie-iunie 2012, aceasta a pretins și a primit, în cadrul Școlii Postliceale Sanitare Slatina, suma de 2.300 lei de la 8 elevi înscriși la examenul pentru obținerea Certificatului de Competențe Profesionale Nivel III avansat, specializarea Asistent Medical Generalist!
Sursa știre: ziaristii.com
Sursa foto: Facebook-