Acționarii Electrica au ales miercuri un nou Consiliu de Administrație, format din șapte membri. Printre aceștia se regăsește și Gicu Iorga, un apropiat al lui Toma Petcu (fost ALDE, actual PNL), ministru al energiei în perioada guvernărilor PSD, acesta primind al doilea mandat, pe patru ani, de membru în Consiliul de Administrație.
Partea cea mai interesantă este că în urmă cu doi ani, PNL îl critica foarte dur pe Gicu Iorga, iar acum îl sprijină pentru un nou mandat care presupune muncă puțină și bani mulți. Gicu Iorga este și proaspăt șef al biroului vamal Giurgiu.
Numele lui Gicu Iorga a apărut în moțiunea simplă depusă de PNL în aprilie 2019 împotriva ministrului energiei de atunci, Anton Anton (ALDE). „Nea Gicu Jupânu’ Iorga, șeful clubului de table din Giurgiu și mâna dreaptă a domnului deputat ALDE Toma Petcu, va încasa 10.000 de euro în fiecare lună pentru două ore lucrate la Electrica. Și dacă cineva va îndrăzni să-l dea afară, compania îi va plăti sute de mii de euro despăgubiri! Este strigător la cer! Chiar nu vă e rușine?”, scria în acea moțiune.
În plus, Gicu Iorga s-ar afla și în incompatibilitate, deoarece ca șef de birou vamal este funcționar public. Potrivit Legii 161/2003, calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică.
Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, dupa cum urmează:
a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice;
b) în cadrul cabinetului demnitarului, cu excepţia cazului în care funcţionarul public este suspendat din funcţia publică, în condiţiile legii, pe durata numirii sale;
c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoană fizică autorizată;
d) in calitate de membru al unui grup de interes economic.
De ce prezintă atât de mare interes aceste funcții de administratori ai Electrica. Este muncă puțină răsplătită cu mulți bani, apoi sunt și interesele legate de compania în sine. Indemnizația lunară este de circa 5.000 de euro pentru un membru al CA, în condițiile în care se întrunesc în ședință cam o dată pe lună. De asemenea, ca membru în Consiliul de Administrație ar putea avea mai multă influență în cadrul acestei companii bogate, plină de sinecuri.
Celalalte șase persoane care au primit un mandat de patru ani sunt: Iulian Cristian Bosoancă, un apropiat al actualui ministru al energiei, Ion Cosmin Petrescu, Adrian Florin Lotrean, Radu Mircea Florescu, George Cristodorescu și Dragoș Valentin Neacșu.
Dintre acesștia, și Radu Mircea Florescu este suspectat de conflict de interese. Gabriel Dumitrașcu, fost sef al direcției de privatizare din cadrul Ministerului Energiei, cel care s-a ocupat de listarea Electrica, scrie pe contul său de Facebook, că Florescu se află într-un evident conflict de interese cu pozitia de membru CA Electrica SA, el fiind CEO al companiei Centrade Cheil, care a încheiat un contract de “consultanță strategică și creativă” cu Engie Romania, concurent al Electrica atat pe piata de gaze, cat si de energie electrica.
În calitate de membru CA Electrica, Florescu are acces direct la toate strategiile Grupului Electrica, inclusiv la informatii sensibile din punct de vedere comercial, ceea ce il pune in postura de a fi conflictat, conform legilor și reglementărilor interne Electrica, având, în același timp, și statutul oficial de Director General al companiei care se ocupa de consultanta strategica si interesele Engie Romania, mai scrie Dumitrașcu.
Au fost revocați Valentin Radu, Dragoș Andrei și Bogdan George Iliescu. De asemenea, Ramona Ungur și-a prezentat demisia, cu efect imediat, din funcția de administrator al companiei și a renunțat la calitatea de candidat în cadrul alegerilor pentru Consiliul de Administrație.
Ramona Ungur și-a dat demisia zilele trecute, după ce a fost acuzată de incompatibilitate. Gabriel Dumitrașcu, fost sef al direcției de privatizare din cadrul Ministerului Energiei, cel care s-a ocupat de listarea Electrica, a dezvăluit, săptămâna trecută, că Ramona Ungur și Bogdan George Iliescu, sunt în situație de incompatibilitate de 3 ani, de când au fost numiți administratori la Electrica. Aceasta pentru că ambii au fost membri, în această perioadă, în Consiliile de Administrație ale altor companii în care statul este acționar: Ramona Ungur la Oil Terminal, iar Bogdan George Iliescu la Transgaz.
Statutul Electrica arată că membrii independenți din cadrul Consiliului de Administrație trebuie „să nu fie acționar semnificativ al Societății, să nu fie și să nu fi fost salariat sau reprezentant al unui acționar semnificativ al Societății, să nu aibă și nu fi avut vreo relație contractuală, pe durata exercițiului financiar încheiat anterior, cu un acționar semnificativ al Societății (semnificativ înseamnă mai mult de 10% din drepturile de vot) sau cu o altă societate controlată de respectivul acționar”.
Sursa știre: comisarul.ro
Sursa foto: Facebook-