Începe sezonul ieșirilor la picnic și, odată cu el, și cel al gunoaiele aruncate, la voia întâmplării, prin păduri sau pe malul râurilor. Sticlele de plastic, pungile, dar și farfuriile și paharele de unică folosinţă sunt semnele trecerii turiștilor prin zonele de agrement. Puțini sunt cei care, din respect pentru natură, strâng resturile și le aruncă la tomberon. Odată cu încălzirea vremii, locurile de picnic riscă să fie transformate în gropi cu deșeuri menajere.
Octavian Berceanu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu, le adresează românilor o „rugăminte instituțională”: să fie cât mai responsabili față de deșeurile pe care le aruncă, aceasta fiind și cea mai mare problemă a acestor zile. Comisarul reamintește că există locuri special amenajate pentru picnic.
Este important și ca deșeurile să fie colectate separat, pe categorii – plastic, hârtie, biodegradabile.
„Să nu aruncăm hârtii, să nu aruncăm deșeuri în apă, să nu hrănim animale sălbatice sau să lăsăm mâncare la locul respectiv”, sunt sfaturile lui Octavian Berceanu, care reamintește că amenzile sunt destul de mari.
Amenzile sunt:
între 100 de lei și 2.000 de lei pentru aruncarea gunoiului în afara spațiilor amenajate
între 300 de lei și 3.000 de lei pentru aruncarea de țigări, chibrituri sau obiecte aprinse
Multe dintre incendii apar pentru că oamenii se duc în pădure sau la marginea lor, pe fânețe, pajiști și fac focul, când pleacă nu se asigură dacă au stins focul sau nu, iar vântul poate produce aprinderi ale vegetației din jur. Spre deosebire de alte țări, la noi încă se practică acest tip de grătar, cu foc făcut direct pe sol și doar marcat locul de niște pietre, spune Octavian Berceanu.
Șeful Gărzii de Mediu spune că este, totuși, „o diferență enormă” între generații. „Generațiile tinere, pe care eu îmi pariez toți banii, sunt mult mai apropiate de mediu și au grijă cu fiecare bucățică pe care o aruncă, strâng la sfârșit. În mod normal, în zonele de picnic merg oameni din toate generațiile, de la copii la bătrâni. Eu mizez pe cei tineri să aibă conștiința atât de dezvoltată, încât să strângă și după cei care n-au strâns”, spune Octavian Berceanu. El recunoaște că în mod normal, autoritățile ar trebui să facă lucrul acesta, dar nu întotdeauna se întâmplă așa, iar voluntarii au un rol esențial și pot fi o sursă de inspirație. „Am văzut astfel de oameni, îi apreciez pentru ceea ce fac și poate pot multiplica gestul lor”, a declarat Octavian Berceanu.
„Vom avea acțiuni, eu zic că educative, pentru că nu vrem să dăm amenzi decât în cazuri extreme, vom avea acțiuni în teren, împreună cu jandarmeria și poliția, și la munte, și la mare. Deja negociem locurile în care să mergem, astfel încât să putem să influențăm conștientul colectiv că doar prin munca noastră conștientă de a scoate gunoaiele și deșeurile putem să avem curat pe spațiile verzi. E unica șansă, nu vine din afară nimeni să ne ajute”, a subliniat șeful Gărzii de Mediu.
Sursa știre: digi24.ro
Sursa foto: Facebook-Picnic Family