Seful DNA, Crin Bologa, a anuntat joi ca Parchetul European, condus de Laura Codruta Kovesi, ar urma sa preia 200 de dosare din Romania pentru a le instrumentaliza. Kovesi isi va incepe efectiv activitatea de la 1 iunie.
„Avem in jur de 200 de dosare unde EPPO ar putea invoca si ar putea retine dosarele. Procedura pe care am stabilit-o cu colegii nostri din Luxembrug si cu cei de aici a fost ca noi sa identificam aceste dosare, le facem o informare, iar ei pot evoca competenta lor in 5 zile, mai pot prelungi acest termen inca 5 zile. Daca nu evoca competenta sau daca depasim zilele respective, DNA ramane competenta”, a declarat Bologa.
Sefa Biroului Procurorului Public European (EPPO), Laura Codruta Kovesi, le-a trimis in urma cu doua saptamani o scrisoare comisarilor europeni Didier Reynders (justitie) si Johannes Hahn (buget si administratie) in care anunta ca noul organism este pregatit sa-si inceapa activitatea la 1 iunie.
Dintre cei 40 de procurori europeni adjuncti, pana in prezent au fost aprobati zece, in timp ce pentru ceilalti procedurile sunt in desfasurare..
EPPO, care ar fi trebuit sa fie operational la sfarsitul anului 2020, este o institutie independenta insarcinata cu investigarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi coruptia sau frauda transfrontaliera cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infractiunilor se va putea extinde in viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.
Biroul Procurorului Public European va functiona ca o structura colegiala, formata din doua niveluri. Nivelul central va fi format din procurorul-sef european, care va avea responsabilitatea generala a biroului. Nivelul descentralizat va fi alcatuit din procurori europeni delegati situati in statele membre, care vor fi insarcinati cu activitatea de zi cu zi a investigatiilor si urmaririlor penale in conformitate cu regulamentul si cu legislatia respectivului stat membru.
Nivelul central va monitoriza, va conduce si va supraveghea toate investigatiile si urmaririle penale desfasurate de procurorii europeni delegati, asigurand astfel o politica consecventa in materie de investigatii si urmarire penala in intreaga Europa. Desi competenta sa este limitata la statele membre participante, EPPO va coopera cu celelalte state din UE neparticipante.
Activitatea EPPO va fi complementara celei a Biroului european de lupta antifrauda (OLAF) si a Eurojust (agentie a Uniunii Europene ce se ocupa de cooperarea judiciara in materie penala intre agentiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmari penal cazuri individuale.
Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cinci nu participa la EPPO: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia si Danemarca.
Sursa știre: aktual24.ro
Sursa foto: Facebook-Tanase Anda