Coaliţia nu se grăbeşte cu eliminarea pensiilor speciale, cu toate că, în campanii, liderii acesteia anunţau abrogarea lor în 30 de zile. Termenul realist al rezolvării promisiunii electorale e sfârşitul lui 2021.
Discuţiile despre reforma pensiilor şi o nouă lege care să corespundă promisiunilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă indică finalul anului 2022 pentru anunţarea noii legi şi adoptarea acesteia. Deşi liderii Guvernului s-au întrecut în declaraţii despre reforma pensiilor pe bază de contributivitate, problematica eliminării pensiilor speciale a fost lăsată într-un con de umbră.
În jurul comisiei Coaliţiei care se ocupă de pregătirea proiectelor pentru eliminarea pensiilor speciale a mai multor categorii socio-profesionale (aleşi locali, magistraţi, personal auxiliar al parchetelor şi instanţelor, foşti angajaţi ai Curţii de Conturi, foşti piloţi, funcţionari parlamentari etc.) e un val de secretomanie în ceea ce priveşte stadiul discuţiilor şi deciziile concrete. „Comisia lucrează, asta pot să confirm.
Dar nu dăm detalii. Aşa a fost înţelegerea. Când totul e gata, anunţăm public. Chiar dacă ar fi depuse mâine, şansele să treacă sunt minimale (n.r. – în această sesiune parlamentară). Nu ar fi timp”, a declarat, deputatul Cristian Seidler (USR-PLUS), unul dintre membrii Coaliţiei responsabili de pregătirea proiectelor pentru eliminarea pensiilor speciale.
Şi reprezentanta UDMR din comisia Coaliţiei s-a ferit să dea detalii despre activitatea echipei care se ocupă de pensiile speciale. „Deocamdată se lucrează, dar mai avem detalii de clarificat. Nu avem un calendar în momentul de faţă. Nu pot să vă spun când o să depunem proiectele”, a afirmat Csep Eva-Andrea pentru „Adevărul”, vicepreşedintă a Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor.
Deputatul liberal Dan Vîlceanu (preşedinte PNL Gorj) a precizat faptul că e destul de complicat să vii atât de repede cu mai multe proiecte în Parlament şi că în continuare sunt discuţii pe aspecte punctuale.
De altfel, mai multe surse politice din coaliţie au subliniat că orizontul de timp pentru adoptarea proiectelor e sfârşitul sesiunii viitoare: „Nu se poate merge pe un singur proiect, deşi a fost o asemenea discuţie şi cu doamna ministru Turcan. Trebuie mai multe proiecte de lege. Unele pensii trebuie eliminate, la altele sunt necesare corecţii, cum este cazul magistraţilor.
Acestora nu le poţi elimina pensia de serviciu, dar trebuie să găseşti o soluţie echitabilă, care să ţină cont şi de restricţiile la care au fost supuşi, dar şi o sumă rezonabilă care pot fi acordată. Referitor la orizontul de timp pentru adoptare, finalul celeilalte sesiuni parlamentare e varianta cea mai realistă. Înainte de a le adopta, trebuie să ne gândim că probabil modificările noastre vor fi atacate la CCR. Aşa că lucrăm cu mare atenţie”.
O situaţie considerată problematică e şi cea a grefierilor. La prima vedere a fost luată în calcul eliminarea, însă membrii coaliţiei s-au răzgândit şi încearcă să găsească o altă formulă de stimulare a acestora, după ce le-a fost transmis informal faptul că aceştia sunt o rotiţă importantă în activitatea Justiţiei, iar oprirea activităţii, în urma unei decizii de eliminare a pensiei de serviciu, ar bloca întreg sistemul.
Surse din coaliţie au confirmat că pensiile pentru aleşii locali vor fi eliminate prin unul dintre proiectele care vor fi depuse în toamnă, fiind consens în ceea ce priveşte acest subiect: „Nu e loc de discuţie. Pensiile pentru primari vor fi eliminate. Oricum, ele nu sunt în plată nici acum, fiind prorogată aplicarea articolului din Codul Administrativ până la 1 ianuarie 2022”, a declarat un lider al coaliţiei de guvernare, sub condiţia anonimatului.
Sursa știre: adevarul.ro
Sursa foto: Facebook-Guvernul României