Laura Codruța Kovesi își începe activitatea în fruntea Parchetului European anchetând conflictul de interese de care este acuzat premierul ceh. Miliardarul Andrej Babis, în calitate de politician şi om de afaceri, a ajuns în fața procurorilor EPPO, care de la 1 iunie au început să lucreze și în mod oficial.
Răspunzând la o întrebare pusă de jurnaliști, procurorul ceh Boris Havel a declarat că „rapoarte pe două subiecte au fost trimise noului Parchet European”.
Însărcinat cu lupta împotriva fraudei, noul Parchet European va monitoriza, în mod special, utilizarea celor 750 de miliarde de euro din planul de relansare economică. Acești bani urmează să fie distribuiţi pentru a ajuta ţările Uniunii Europene să facă faţă consecinţelor economice ale crizei Covid-19.
Într-un raport de audit făcut public în luna aprilie, Comisia Europeană a estimat că rolul dublu pe care îl deține Andrej Babis (prim-ministru al Cehiei şi proprietar al holdingului Agrofert), reprezintă un conflict de interese. Al cincilea cel mai bogat om din Cehia, Babis a negat că ar fi acţionat ilegal vreodată. Din contră, el se apără și susține că, în 2017, pe când era ministru de Finanțe, a transferat proprietatea holdingului Agrofert către două fonduri fiduciare tocmai pentru a respecta o lege anticorupţie personalizată pentru el şi denumită „Legea Babis”.
Însă unele dezvăluiri de presă, bazate pe documente obținute pe surse, au arătat că premierul ceh ar fi în continuare adevăratul proprietar al Agrofert. Cel puțin asta este concluzia la care a ajuns Comisia Europeană, care subliniază că Andrej Babis încă exercită „o influenţă decisivă asupra fondurilor fiduciare”.
„Societăţile grupului Agrofert nu ar fi trebuit să primească subvenţii”, a estimat C.E. Astfel, potrivit Comisiei, toate ajutoarele şi subvenţiile acordate Agrofert după februarie 2017, dată la care Babis a transferat proprietatea companiei către fondurile fiduciare, sunt considerate ilegale.
Andrej Babis: „Nimeni din străinătate nu se va amesteca în treburile noastre”
Joi, 3 iunie, la Praga, Opoziția cehă a depus o moţiune de încredere împotriva lui Babs. Premierul a supravieţuit votului – inițiatorii acestui demers au strâns doar 89 de voturi de la cei 200 de parlamentari. Și chiar dacă ar fi pierdut încrederea Parlamentului, Babis tot ar fi rămas premier, conform spuselor preşedintelui Milos Zeman (aliatul său), care a dezvăluit că nu va demite Executivul până la alegerile generale, programate pentru 8 şi 9 octombrie a.c.
La finalul votului de încredere, premierul ceh a atacat instituțiile de control ale UE, cu trimitere la Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi. În Parlamentul ceh, Babis a declarat:
„Nimeni din străinătate nu se va amesteca în treburile noastre. Nu vrem ca Parlamentul European, fanaticii verzi, să ne conducă ţara” – Andrej Babis, primul-ministru al Cehiei.
Sursa știre: gandul.ro
Sursa foto: Facebook-Andrej Babis