Iată că seria de dezvăluiri privind „boroboațele” comise de fostul șef al spionilor români la conducerea Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare – RoAid pare a fi una cu „finalizare”. Pentru că, după cum reiese din informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră, deja ar fi fost citați să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție, în calitate de martori, primii trei angajați ai RoAid. Astfel că din acest moment rămâne probabil doar o chestie de timp până ce fostul director al Serviciului de Informații Externe, Cătălin Harnagea va fi chemat la rândul său la audieri la Structura Centrală a DNA.
Oricum, acțiunea procurorilor pare să fi fost accelerată și de nepăsarea cu care conducerea RoAid ar fi tratat demersurile legale ale structurilor de control, precum cele ale Curții de Conturi. Instituție care în urma refuzului Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare – RoAid de a comunica barem dacă a început sau nu demersurile de a ”repara” neregulile constatate în urma controlului de fond efectuat a înaintat plângere penală împotriva Ministerului Afacerilor Externe. Extrem de interesant fiind și faptul că ministrul Bogdan Aurescu nu a luat încă nicio poziție în acest caz. Ceea ce nu face decât să legendeze și mai mult varianta de lucru de la vârful sistemului cu privire la faptul că la MAE un cuvânt greu de spus ar continua să îl aibă secretarul general adjunct, Bogdan Moisii.
Astfel după cum dezvăluiam numerele trecute, Curtea de Conturi a României a constatat o lungă serie de nereguli financiare în gestionarea fondurilor RoAid, în frunte cu ”înghițirea” a tot felul de deconturi halucinante. Cum ar fi prezentarea drept documente justificative a unor facturi fără serie și fără număr, conform cărora reprezentanți ai ”operatorului economic beneficiar” ar fi fost cazați în Republica Democrată Congo sau în Jamaica, dar fără a fi atașate și biletele de avion pentru acele perioade!
De parcă aceștia ar fi traversat Oceanele planetei înot! Mai mult decât atât, în „Nota de Constatare” intrată în posesia noastră, printre nenumărate alte recomandări de după ședința eșuată de conciliere dintre reprezentanții Curții de Conturi și cei ai RoAid, auditorii publici externi recomandau ”elaborarea și implementarea unor proceduri operaționale specifice privind modalitatea de inițiere și transmitere spre aprobare a documentelor modificatoare ale Planului Anual de Cooperare Internațională pentru Dezvoltareși Asistență Umanitară la nivelul RoAid, astfel încât să se asigure respectarea prevederilor legale stipulate în Legea 213/2016; angajarea fondurilor publice numai pentru derularea acțiunilor aprobate conform prevederilor legale în Planul Anual de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare și Asistență Umanitară”.
Numai că, în urma „sictirului” cu care Agenția lui Harnagea a tratat recomandările Curții de Conturi, aceasta din urmă a fost nevoită să depună plângere penală împotriva Ministerului Afacerilor Externe! Pentru ”fapta săvârșită : Art.64 din Legea nr. 94/1992, republicată”. Plângerea fiind depusă de ”Departamentul IV/ Raport de follow-up nr. 40443/18.07/2018, decizia nr. 36/2014”, urmare a ”Hotărârii plen nr. 249/25.05.2020” și înaintată prin ” Adresa nr. 40489/15.06.2020” către ”Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 București”.
Și cu atât mai interesante vor deveni următoarele audieri de la Direcția Națională Anticorupție, cu cât, chiar în ultimele zile, a fost eliberat un document oficial, intrat în posesia noastră și în care scrie negru pe alb că de atâta amar de vreme nu au fost luate măsurile necesare pentru îndreptarea neregulilor constatate. Document pe care îl publicăm integral:
„Curtea de Conturi a României – Departamentul 1 – Către. Ministerul Afacerilor Externe, Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid).
Prin adresa nr.1726/24.05.2021, înregistrată la Registratura generală a Curții de Conturi a României cu nr. 8940/24.05.2021, ne solicitați informații cu privire la măsurile întreprinse de către ordonatorul de credite al RoAid, pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi (prin Decizia nr. 13/2.09.2019 transmisă MAE).
Față de solicitarea dumneavoastră vă comunicăm faptul că până la data prezentei, Curtea de Conturi nu a primit nicio informare privind stadiul implementării măsurilor care au vizat activitatea RoAid. Totodată vă aducem la cunoștință faptul că în perioada 21.09 – 25.09.2020, Curtea de Conturi a efectuat misiunea de „Verificare a modului de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia nr. 13/2.09.2019”, la Ministerul Afacerilor Externe, misiune în urma căreia s-a constatat și consemnat în actul întocmit, că nu au fost întreprinse demersuri care să conducă la ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de către Curtea de Conturi”.
Sursa știre: national.ro
Sursa foto: Facebook-Digi24