Monica Macovei, fost ministru al Justitiei si fost europarlamentar, anunta ca se alatura demersului lui Cristi Danilet si solicita si ea demisia celor 7 judecatori ai CCR care au decis ca hotararea CJUE privind Sectia Speciala este neconstitutionala.
„Puterea absoluta a CCR asupra Romaniei a corupt mintile a 7 judecatori CCR care nu accepta suprematia deciziilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). Desi CJUE a spus clar ca deciziile sale au prioritate in raport cu hotararile CCR, dupa cateva zile CCR se pune singura deasupra CJUE si risca scoaterea Romaniei din UE! In cel mai bun caz, riscam ca tara noastra sa devina ireleventa la Bruxelles si sa fie sanctionata pentru incalcarea statului de drept. Ma alatur ICDE si altora care au cerut demisia imediata a celor 7 judecatori ai CCR care au dat de pamant cu decizia CJUE.
Intre 18 mai si 8 iunie 2021 au fost cateva decizii care au scuturat justitia romana, i-au clarificat fara echivoc puterile de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene si au afirmat clar suprematia si prioritatea dreptului UE asupra Hotararilor CCR, precum si puterile instantelor Romane care trebuie sa aplice dispozitiile MCV, stabilite prin Decizia Comisiei Europene 2006/928, chiar daca acestea vin in contradictie cu alte legi interne sau cu Hotarari ale CCR. Astfel:
• Pe 18 mai, Curtea de Justitie a UE (Marea Camera) a decis argumentat ca SSIJ, Sectia Speciala de Investigare a Infractiunilor din Justitie (Sectia Speciala) functioneaza contrar legislatiei europene daca exista riscul santajarii magistratilor si al stirbirii independentei acestora. Reamintesc ca Sectia Speciala a fost creata de Parlament in 2018, in guvernarea PSD-ALDE si UDMR si validata de CCR. Intre altele, a anchetat-o pe Laura Codruta Kovesi, cind inca se afla la conducerea DNA, sub acuzatia ca DNA este un grup de crima organizata.
• Pe 7 iunie judecatorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitesti a decis ca SSIJ (Sectia Speciala) nu mai exista ca urmare a Deciziei Curtii de Justitie a UE. I s-au alaturat si alti judecatori de la Curtea de Apel Pitesti. Felicitari dlui judecator Stancu si colegilor judecatori care l-au sustinut!
• Pe 8 iunie Comisia Europeana a publicat raportul MVC, mecanism infiintat prin Decizia Comisiei 2006/928, care atentioneaza Romania ca trebuie sa respecte Decizia Curtii de Justitie a UE, care face parte din sistemul de drept European si sa aplice cerintele Comisiei Europene din MCV, inclusiv pe cea de desfiintare a SSIJ daca independenta magistratilor nu este asigurata in mod real. Raportul MCV mai spune clar ca MCV va continua pina cind Romania va indeplini obligatiile stabilite si asumate prin MCV.
• Imediat, tot pe 8 iunie, CCR a decis sa nu respecte dreptul European. Practic, CCR a emis un comunicat in care a afirmat ca judecatorii romani nu pot aplica deciziile Curtii de Justititie a UE in detrimentul deciziilor CCR si considera ca obligatiile Romaniei fata de legislatia europeana sunt doar politice, adica implica doar Parlamentul si Guvernul, nu si instantele de judecata care “nu sunt abilitate sa colaboreze cu o institutie politica a Uniunii Europene”. Curtea de Justitie a Uniunii Europene este o institutie politica pentru CCR??? Curtea de Justitie a UE este puterea judecatoreasca a Uniunii, formata din judecatori, care judeca incalcarile Tratatului Uniunii Europene (TUE). In plus, instantele de judecata fac parte dintre institutiile care trebuie sa se supuna legislatiei europene si sa o aplice (art.148 alin 2 si 4). Chiar si aceasta singura afirmatie a CCR elimina orice urma de profesionalism, buna credinta si onoare a celor 7 judecatori constitutionali si ii trimite la cosul de gunoi al istoriei dreptului constitutional.
• Ni s-a tot spus ca deciziile CCR nu pot fi comentate, criticate, ci doar aplicate. Dar noi nu mai de avem de mult o Curte Constitutionala, ci o Curte majoritar neconstitutionala, lipsita de independendenta, numita si aservita politic. Sau poate cei 7 judecatori care nu vor sa respecte decizia CJUE chiar asa gindesc, ca sunt deasupra Curtii de Justitie a Uniunii, enervati ca aceasta a decis contrar deciziei lor anterioare, cum ca SSIJ este constitutionala.
• „Suveranitatea nationala apartine poporului roman” (art 2 din Constitutie) si “Judecatorii CCR sunt independenti in exercitarea mandatului lor” (art. 145 din Constitutie). Si cind nu mai sunt independenti sau se opun dreptului UE ce facem noi, noi poporul ? Le cerem sa plece si daca se tin de scaune si pensii gasim o solutie neviolenta sa ii facem sa plece, pentru ca nu mai servesc poporul, nici Constitutia, nici tara. Paharul s-a umplut!
• Pentru ca Romania sa ramina in UE, judecatorii romani au sansa istorica sa fie independenti fata de judecatorii neindependenti de astazi ai Curtii majoritar neconstitutionala a Romaniei si sa aplice Decizia Curtii Europene de Justitie si MCV. Daca CSM o ii sanctioneze pentru nerespectarea unei decizii CCR contrara dreptului European, vor cistiga la instantele europene. Stiu ca nu este usor sa iti iei puterile care ti se cuvin potrivit Deciziei CJUE, dar cu determinare se poate!”, a transmis Macovei, luni seara.
Judecatorul Cristi Danilet a anuntat pe 9 iunie ca, in calitate de vicepresedinte al ICDE (Initiativa pentru Cutura Democratic Europeana), solicita demisia celor sapte judecatori ai CCR care au decis, marti, sa respinga hotararea CJUE privind desfiintarea Sectiei Speciale.
„Decizia CCR de ieri este o insiruire de sofisme menite sa arunce in aer ordinea de drept European. Ea creeaza incertutudine juridica si obliga instantele nationale la nerespectarea unei hotarari a CJUE.
Situatia este fara precedent, dar si fara iesire. Incalcarea obligatiilor care ne revin ca stat membru UE dictata de CCR trebuie sanctionata cu demisia judecatorilor constitutionali care au adoptat aceasta hotarare”, anunta ICDE.
Decizia a fost adoptata de CCR cu o majoritate de 7 la 2. Au votat impotriva judecatoarele Livia Stanciu si Simina Tanasescu.
Comunicatul integral:
ICDE solicita demisia membrilor CCR care arunca afara Romania din Uniunea Europeana
In timp ce Comisia Europeana critica Romania pentru reformele in domeniile justitie si anticoruptie, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis sa nu respecte dreptul european si a ordonat acelasi lucru judecatorilor romani.
Pe data de 8 iunie 2021, Comisia Europeana a dat publicitatii Raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Comisia a atras atentia Romaniei ca, gratie Hotararii Curtii de Justitie a UE din data de 18 mai 2021, Romania are o directie clara a reformelor: trebuie sa respecte dreptul UE si sa puna in aplicare recomandarile din cadrul MCV pentru atingerea obiectivelor convenite cu prilejul aderarii.
Or, acum trei saptamani, CJUE a decis ca infiintarea SIIJ si modalitatile de desemnare a procurorilor care trebuie sa isi exercite functiile in cadrul acesteia intra in domeniul de aplicare al Deciziei 2006/928 si ca aceasta decizie este obligatorie pentru statul roman, revenind autoritatilor competente sa analizeze daca infiintarea SIIJ a fost justificata. In baza acestei decizii, o instanta nationala deja a decis ca SIIJ este in afara legii.
In mod cu totul surprinzator, Curtea Constitutionala a decis, tot ieri, sa nu respecte dreptul european. Ea a aratat ca o instanta judecatoreasca nu are abilitarea de a analiza conformitatea unei dispozitii nationale constatate ca fiind deja constitutionala printr-o decizie a Curtii Constitutionale, cu dispozitiile de drept europeana. A mai decis ca rapoartele M.C.V., intocmite in baza Deciziei 2006/928, prin continutul si efectele lor nu constituie norme de drept european pe care instanta de judecata sa le aplice cu prioritate inlaturand norma nationala.
ICDE atrage atentia ca CCR a invocat in mod eronat art. 148 din Constitutie si a citat gresit din decizia CJUE. Nu este prima data cand la nivelul instantei de contencios administrativ are loc asa ceva – amintim decizia nr. 392/2017 cand CCR a stabilit obligatia pentru Parlament de a impune un prag minim valoric in cazul infractiunii de abuz in serviciu aducand in mod gresit ca argument Raportul privind relatia dintre raspunderea politica si raspunderea penala a membrilor Guvernului, adoptat la cea de-a 94-a sesiune plenara (Venetia, 8-9 martie 2013).
Afimatia apartinand CCR cum ca dreptul UE nu are prioritate fata de Constitutia Romaniei este cea mai grava.
Astfel, intr-o jurisprudenta constanta inceputa inca din anul 1970, Curtea de la Luxembourg a stabilit ca dreptul Uniunii are prioritate fata de normele de drept national, chiar daca sunt de natura constitutionala (Hotararea din 17 decembrie 1970, Internationale Handelsgesellschaft, 11/70, Rec., p. 1125, punctul 3).
Tot astfel, s-a decis ca instanta nationala, care a exercitat posibilitatea conferita acesteia de articolul 267 TFUE, este obligata sa urmeze, in ceea ce priveste solutionarea litigiului principal, interpretarea dispozitiilor in cauza data de Curte si, daca este cazul, trebuie sa inlature aprecierile instantei superioare in situatia in care, avand in vedere interpretarea mentionata, considera ca acestea nu sunt conforme cu dreptul Uniunii; principiile enuntate sunt obligatorii pentru instanta de trimitere atunci cand este vorba despre pozitia juridica exprimata, in prezentul litigiu principal, de instanta constitutionala a statului membru in cauza (Hotararea din 15 ianuarie 2013, Krizan si altii, C‑416/10, EU:C:2013:8, punctul 69 si 70).
Prin urmare, decizia CCR de ieri este o insiruire de sofisme menite sa arunce in aer ordinea de drept European. Ea creeaza incertutudine juridica si obliga instantele nationale la nerespectarea unei hotarari a CJUE.
Situatia este fara precedent, dar si fara iesire. Incalcarea obligatiilor care ne revin ca stat membru UE dictata de CCR trebuie sanctionata cu demisia judecatorilor constitutionali care au adoptat aceasta hotarare.
Sursa știre: aktual24.ro
Sursa foto: Facebook-mondonews.ro