CSA Steaua rămâne la MAPN și nu va avea drept de promovare

CSA Steaua nu a demarat nicio procedură de a schimba forma de organizare și de a trece din drept public în drept privat, astfel că nu va putea să fie primită în Liga 1 în vara lui 2022, în cazul în care va termina pe unul dintre primele două locuri ale ligii secunde în campionatul următor.

Clubul nu a întreprins până în acest moment niciun demers pentru a-și schimba structura juridică și pentru a respecta regulamentul FRF, dar și Legea Sportului, astfel că nu va putea să acceadă în Liga 1 la finalul campionatului următor, chiar dacă se va clasa pe unul dintre primele două locuri.

Ca un club să fie validat pentru a putea promova în Liga 1 e obligat ca, la 1 iulie 2021, să activeze pe o societate de drept privat. Steaua activează ca secție a Clubului Sportiv al Armatei, care face parte și e finanțat exclusiv de stat, mai precis de Ministerul Apărării Naționale.

Într-un răspuns pentru DigiSport, FRF a lămurit speța la finalul lunii mai: „Legea sportului în vigoare nu prevede posibilitatea cluburilor de drept public de a fi membre ale ligilor profesioniste.

Prin urmare, o structură sportivă organizată sub forma unui club sportiv de drept public nu poate participa în competițiile organizate de Liga Profesionistă de Fotbal.

Pentru a putea participa în competiția Liga 1, un club de drept public trebuie să se reorganizeze sau să cesioneze activitatea sportivă unui club de drept privat. Comitetul Executiv al FRF a stabilit că această cesiune poate fi efectuată cu cel puțin un sezon anterior celui în care clubul urmează a promova în Liga 1.

Astfel, pentru a promova în Liga 1 la finalul sezonului 2021/2022, orice club de drept public care deține dreptul de participare în Liga a 2-a ar trebui să efectueze procedurile necesare în pauza competițională dintre sezoanele 2020/2021 și 2021/2022 cu respectarea prevederilor și termenelor regulamentare ale FRF, aplicabile”.

Din informațiile pe care GSP le are, cei de la CSA Steaua nu au făcut niciun demers pentru a schimba forma de organizare și e foarte, foarte puțin probabil să se mai poată face ceva în cele două săptămâni care au mai rămas până la 1 iulie.

Automat, deși va avea drept de joc în Liga 1 în sezonul care va debuta pe 31 iulie, CSA Steaua nu va putea să obțină licența pentru Liga 1.

Tergiversarea luării unei măsuri care să-i permită Stelei dreptul de a promova în Liga 1 nu e pe placul fanilor. Pe site-ul as47.ro, administrat de cei din Peluza Sud, zilele trecute a fost postat un articol în care conducerea clubului e criticată.

Iar la primul punct e invocată chiar speța respectivă. „În acest moment, la Steaua nu există o decizie luată de club/minister cu privire la viitorul echipei de fotbal. Nu știm dacă se va găsi o formă de administrare care ne va permite să jucăm sau se va încerca schimbarea legii, deși, încă din 2017, ne-au asigurat constant că există soluții.

În cazul în care acestea nu vor exista, cine își va asuma acest sezon? Cristi Petrea? Bixi Mocanu? Mădălin Hîncu? Răzvan Ștefan Bichir? Să nu uităm că doar comandanții s-au schimbat în această perioadă, toți ceilalți angajați ai clubului, în special șefii de secții, au rămas. Dacă pentru alte discipline este suficient locul 3-5, la fotbal un sezon fără obiectiv este un sezon ratat. Încă o dată, întrebăm public de ce am ajuns în această situație și de ce oamenii din club nu și-au făcut treaba?”, au scris suporterii.

1. „Nu există un lot definitivat pentru Liga 2 și nici nu se știe obiectivul din acest sezon. Privim cum toate echipele se întăresc și încep pregătirea pentru sezonul următor, doar la Steaua este mereu un mister în legătură cu jucătorii care vin, amicalele, cantonamentele, bugetul, echipamentul, dar și viitorii sponsori”.

2. „Sezonul acesta, în Liga 2, va fi nevoie de un buget considerabil mai mare. Deși am dorit să ajutăm, în ultimii ani ni s-a spus că nu se poate pentru că “ne-am substitui departamentului de marketing”. În sezoanele 2017-2018, 2018-2019, 2019-2020, 2020-2021, doar AS47 a fost sponsorul oficial al clubului și asta a venit din dorința suporterilor de a ajuta, iar toți ceilalți sponsori au fost de fapt un barter sau au venit tot prin ambiția unor suporteri”

3. „Stadionul Steaua nu are nici până astăzi stabilită o dată pentru inaugurare. Am mai scris despre posibilitatea (sau ambiția unor oameni) de a se juca un meci de rugby în deschidere, lucru ce ar putea fi o pată asupra clubului și a celor care care îl administrează. Cât de greu poate fi organizarea unui meci și comunicarea acestuia din timp? Am dat vina pe pandemie, ba pe preluare lui, acum a venit și Macedonia de Nord. De fapt, întrebarea corectă este DE CE nu se vrea o inaugurare? Terenul 5 nu este omologat pentru Liga 2, care începe la sfârșitul lunii iulie. În acest viitor sumbru, ne vom trezi jucând pe un teren închiriat, în Regie?”

4. „Abonamentele pentru sezonul următor trebuia să fie baza pentru viitorul buget. Încă din săptămâna promovării, acestea trebuiau să fie scoase, euforia de după baraj ar fi ajutat, în mod cert, la vânzarea lor. Cu siguranță, nu există un preț stabilit, o strategie de vânzare sau o campanie de promovare a acestora. Să ne așteptăm, din nou, ca acestea să fie anunțate printr-o postare pe Facebook și puse în vânzare la bazinul de polo într-un interval de 2 ore înainte cu câteva zile de primul meci oficial?”

„Demersurile pentru promovare nu s-au făcut mai devreme, dar nu se întâmplă nimic dacă stăm doi ani în Liga 2, am stat 4 ani mai jos”

Adrian Bumbescu, angajat la Academia CSA Steaua

„Există chiar oameni în club care cred că echipa poate promova prin meritul sportiv. Suporterii s-au săturat de acest circ, vrem un club normal, vrem normalitate. Vrem oameni profesioniști care să se ocupe din timp, vrem oameni responsabili și respect”

Fanii CSA Steaua

Juristul CSA a explicat de ce crede că echipa are drept de promovare deşi se află încă sub umbrela MApN

Florin Talpan şi-a exprimat punctul de vedere pentru siteul steaualiberă.com, deținut de fani ai echipei MApN-ului, în privinţa dreptului de promovare a clubului.

1. Meritul sportiv e tot ce contează

Juristul susține că „FRF a explicat de mai multe ori în ultimii ani că tot ce contează pentru ca o echipă să poată promova este meritul sportiv. Dacă un club câștigă pe teren dreptul de a promova, FRF nu doar că poate, dar chiar trebuie să îi permită să promoveze. A făcut-o deja. O face destul de des. Chiar și regulamentele FRF spun acest lucru”. În concluzie, avocatul spune că “pentru a promova în Liga 1, Steaua București trebuie să câștige tot în sezonul următor și să termine pe primul sau al doilea loc”.

Talpan invocă articolul 79 din statutul FRF, care, la alineatul 1, specifică: “Dreptul unui club de a participa în campionatele naţionale depinde de meritul sportiv al acestuia. Un club se califică într-un campionat naţional continuând să evolueze în acelaşi eşalon competiţional sau promovând ori retrogradând la sfârşitul unui sezon”.

2. Talpan invocă exemplul Academia Rapid

În argumentația sa de pe steaualibera.com, Talpan oferă și o speță pe care el o consideră asemănătoare cu cea în care se regăsește acum CSA Steaua: “Conform regulamentelor FRF, Academia Rapid nu ar fi putut promova din Liga 4, condusă de AMFB, în Liga 3, condusă de FRF. Însă regulamentele au contat mai puțin atunci.

Ce a contat în acel caz a fost statutul FRF, care spune că meritul sportiv e cel mai important. Acest punct din statut le-a permis celor de la Academia Rapid să încalce toate regulile active atunci la FRF și să promoveze. Pentru ei, FRF chiar a schimbat regulile în plin campionat. Și le-au schimbat doar pentru ei, doar pentru o echipă, pentru că ei au avut meritul sportiv de partea lor. Concluzia e că nimic nu e mai puternic decât meritul sportiv. Nici chiar ROAF-ul”.

Diferența cu speța CSA Steaua e faptul că promovarea în acest caz s-ar produce în Liga 1, o ligă profesionistă, iar Legea Sportului nu acceptă aici echipe de drept public.

3. Amenință FRF cu tribunalul

„Așadar, dacă Steaua va termina pe primul loc în Liga 2, FRF va fi obligată să accepte ca echipa noastră să joace în Liga 1. A-i refuza Stelei acest drept nu ar fi doar o încălcare a Statutului FRF, ci și o dovadă clară de discriminare. UEFA nu acceptă așa ceva”, susține Talpan.

În plus, susține că e pregătit să dea în judecată FRF. „Nu știu de ce FRF nu a dezafiliat FCSB. Conform regulamentelor, ar fi putut să o facă. La afilierea la FRF, un club semnează un act cum că recunoaște autoritatea comisiilor FRF și pe cea a TAS-ului.

Chiar mai mult, la Articolul 6 din Statut scrie clar că cluburile sunt obligate, când vine vorba de litigii ce țin de regulamentele FRF, să accepte orice decizie a TAS, fără a apela la instanțele judecătorești. E ciudat că FRF acceptă ca FCSB să încalce aceste reguli, însă principiile nediscriminării, promovate puternic atât de FRF, cât și de UEFA și FIFA, vor obliga Federația să trateze la fel și alte echipe care o vor da în judecată. Altfel e discriminare”.

„Dacă Steaua poate juca în Liga 4, dacă poate juca în Liga 3, dacă poate juca în Liga 2, în Cupa României, în Supercupa Europei și în toate cupele europene și internaționale, e imposibil să nu poată juca în Liga 1. A-i interzice acest drept ar fi o mare discriminare”

Florin Talpan, avocat CSA Steaua

Există și două vești bune:

1. Oprița va continua

Deși au fost tensiuni între antrenor și cei din conducere, chiar imediat după obținerea promovării, Oprița are șanse foarte mari să fie “principal” la Steaua și în sezonul următor. “Din ce știu, el își dorește să continue, cei din club la fel, se va ajunge la un acord și el va rămâne antrenor și în Liga 2”, a declarat Iulian Miu la Telekom Sport.

2. Academia va reveni în topul FRF

În zilele următoare, Federația va anunța care e clasamentul tuturor Academiilor de fotbal din România pe anul 2021. În 2020, CSA s-a prăbușit în această clasificare de la Casa Fotbalului, a picat de pe locul 20 până pe 61.

Proiectul Academiei însă a fost preluat de un an de Iulian Miu, fostul fotbalist al Stelei din perioada 1996-2002, iar clubul va reveni între primele 20-25 de Academii din țară, lucru care îi va permite să fie invitată de FRF să participe în Liga Elitelor U17 și U19 în campionatul 2021-2022. Pe primele două locuri în topul Academiilor pe 2020 s-au aflat Viitorul și FCSB.

Sursa știre: gsp.ro

Sursa foto: Facebook-Sport.ro

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular