Au fost momente de panică la bordul unui avion care traversa Oceanul Atlantic, momente pe care fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu a reușit să le gestioneze perfect. Mai exact, unei femei care se afla în aparatul de zbor i s-a făcut rău. Aceasta a suferit un infarct și s-a aflat la un pas de moarte.
Personalul navigant a anunțat problema și a întrebat dacă la bord se află cumva un medic. Bănicioiu a mers imediat și a înțeles ce se întâmplă. A reușit să-i salveze viața chiar sub privirele speriate ale prietenilor și celorlalți pasageri.
Fostul ministru al Sănătății a sesizat și o problemă pe care spune că a întâlnit-o destul de des în ultima perioadă. „Veneam din America, din Statele Unite, eram într-un avion din acesta mare, într-un transatlantic și unei doamne i s-a făcut rău, a făcut, din păcate, infarct.
Pe scurt cam aceasta a fost povestea. Stewarzii au cerut imediat ajutorul unui medic și evident că văzând că nu e nimeni acolo m-am oferit eu. Dar problema pe care am observat-o eu și asta este o discuție care trebuie să aibă loc în viitorul nu foarte îndepărtat, că, totuși, pe liniile lungi nu mai există paramedici, nu mai există personal trainuit care să asigure intervenția nici măcar de prim ajutor.
Deci nu numai intervenția de urgență, nici măcar cea de prim ajutor. Cel puțin pe o asemenea cursă, dar eu vă asigur că mi s-a mai întâmplat, adică au mai fost cazuri și pe alte curse lungi din ultima vreme, nici atunci nu au existat, nu am văzut să fie personal trainuit pentru așa ceva.
Și aici vorbesc de companii aeriene cu experiență, branduri mari, nu vorbesc de grupuri regionale sau locale, deci case mari”, a spus Nicolae Bănicioiu.
Fostul ministru al Sănătății a explicat pas cu pas cum s-a desfășurat totul. Bănicioiu a mai zis că norocul persoanei în cauză a ținut și de faptul că la bord a existat o trusă medicală bine dotată. Mai mult de atât, un alt pasager a avut la el o injecție de Clexane.
„Ei au făcut apel, m-am dus, am preluat-o eu pe doamna respectivă. Avea un infarct, făcuse un infarct și i-am asigurat primul ajutor. Din fericire, la bord exista și trusa cu medicamente și am putut face asta.
Avea și o tensiune foarte mare în momentul în care am ajuns eu la ea și exista și tensiometru electronic, exista și un aparat de oxigen și am putut să îi asigur și ventilația și, bineînțeles, și compresiile cardiace făcute în paralel.
Am avut la îndemână, de la cineva care se afla la bord, am avut și un Clexane care a fost de mare ajutor, o injecție de Clexane care a fost de mare ajutor în această situație. Totul s-a soldat până la urmă cu o reușită, pacientul reușind să ajungă la sol cu bine.
Nu s-a aterizat de urgență, pacientul a fost stabilizat, după o oră și ceva pacientul și-a revenit, nu în parametri normali, dar era ok, eram chiar deasupra Atlanticului și la aterizarea normală a fost preluată de o salvare”, a mai zis Bănicioiu.
Nicolae Bănicioiu a atras atenția cu această ocazie și a transmis prin intermediul FANATIK că pe asemenea zboruri n-ar strica să fie prezent și personal medical specializat. „A fost în regulă, cei de la compania aeriană au apreciat, mi-au făcut și o scrisoare de mulțumire, dar important este și asta vă spun că am tot întâlnit în ultimii 2-3 ani, problema este că pe zborurile lungi nu mai există personal trainuit pentru situații de urgență de genul acesta.
Am remarcat preocuparea aceasta pentru COVID-19 care este bună, dar, vă dați seama, cum să nu iei în calcul că pe un zbor atât de lung, transatlanticele fiind zboruri de peste 8 ore, să nu iei în calcul că din 400 de persoane cel puțin o treime sunt cardiaci și un infarct sau un AVC poate fi făcut oricând. Vă dați seama că e destul de complicată situația asta în zbor.
Asta a fost surpriza mea, eu știu că pe vremuri TAROM-ul avea astfel de ajutor. Știu că am fost, la fel, la un moment dat martorul unui eveniment într-un zbor TAROM și nu îmi mai aduc aminte dacă era steward sau paramedic, dar știu că au putut să intervină, s-a putut conlucra foarte bine cu personalul de acolo, însă acum e total diferit. Adică nu existau decât stewarzii, stewardesele de pe zbor și acestea foarte speriate și foarte puțin trainuite pentru așa ceva.
Adică, cu siguranță, le-a lipsit un astfel de training și, nu știu, nici prezența de spirit nu o aveau. Am fost informat că un alt eveniment similar s-a petrecut la două săptămâni. A fost chiar cineva de pe zborul cu mine care a călătorit din nou și, din păcate, acum un domn a decedat.
Din aceleași motive, tot un infarct, și, din păcate nu a existat un medic la bord, nu a existat posibilitatea unei intervenții și a decedat. Eu cred că dincolo de măsurile pentru prevenirea transmiterii COVID-19, cred că ar fi foarte necesar să existe astfel de situații prevăzute și personalul trainuit”, a mai zis Bănicioiu.
Nicolae Bănicioiu a mai spus că personalul aflat la bord a părut destul de surprins de situație. „A fost puțin haos pentru că doamna respectivă, cea care a făcut infarct, era însoțită de mai mulți prieteni și atunci evident că aceștia s-au speriat.
Probabil că panica s-a transmis și către ceilalți pasageri, dar unii au vrut să ajute, e o situația normală până la urmă starea de tensiune a pasagerilor în astfel de situații.
Nu o consider o reacție ciudată, am mai văzut. Singura reacție la care nu m-am așteptat a fost reacția personalului însoțitor care, din păcate, a fost foarte surprins de un asemenea eveniment. Să-i spunem așa, a fost foarte surprins.
Problema cred că se întâlnește la toate companiile mari, v-am zis, nu e prima oară când mi s-a întâmplat, cred că trebuie reglată sistemic printr-o acțiune a unui organism internațional”, a mai zis fostul ministru al Sănătății.
De altfel, Nicolae Bănicioiu nu este la prima experiență de acest gen. În 2019, acesta l-a salvat și pe Mihai Tudose. Fostul premier a suferit atunci un infarct miocardic masiv și medicii au decis ca acesta să fie operat de urgență, astfel că i s-au montat două stenturi pentru ca starea sa de sănătate să se îmbunătățească.
Mihai Tudose a fost premier, în perioada iunie 2017-ianuarie 2018, din partea Partidului Social Democrat. A trecut în cele din urmă la partidul Pro România, condus de Victor Ponta. Nicolae Bănicioiu a fost cel care i-a acordat primul ajutor, înainte ca echipajele medicale să sosească la fața locului.
„Eram mai mulți colegi alături de el la momentul în care nu s-a simțit bine (din fericire Nicu Bănicioiu era cu noi). Mulțumim celor de la Ambulanță și de la SMURD pentru intervenția profesionistă”, a scris Victor Ponta pe o rețea de socializare.
Sursa foto: Facebook-Nicolae Banicioiu