Judetul Bihor se afla pe primul loc in tara in ceea ce priveste colectarea separata a deseurilor, a informat, marti, Biroul de presa al Consiliului Judetean, citand un raport in lucru publicat, pe Facebook, de secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Raul Pop. CJ Bihor este condus de Ilie Bolojan (PNL).
Potrivit comunicatului CJ, „Harta colectarii separate a deseurilor pe judete” arata situatia colectarii pe fractii in fiecare unitate administrativ-teritoriala (UAT), din toate judetele din Romania. Datele au fost furnizate de catre UAT-uri si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.
In mediul urban din Bihor se colecteaza pe cinci fractii (hartie/carton, plastic/aluminiu, sticla, deseuri reziduale si biodeseuri), in timp ce in mediul rural sunt patru fractii (hartie/carton, plastic/aluminiu, sticla si deseuri reziduale).
Judetul Bihor se afla pe primele locuri si la gradul de colectare selectiva a deseurilor, ce se refera la cat la suta din deseurile aruncate sunt colectate corect, pe fractii.
Acesta a ajuns la o medie de 30% in sase luni de la implementarea efectiva a Sistemului de Management Integrat al Deseurilor (SMID). Covasna, judetul dat ca exemplu de buna practica in acest domeniu, a atins un grad de colectare selectiva de 38% in patru ani.
Gradul de colectare selectiva variaza in functie de zona. La inceputul lunii mai a acestui an, datele aratau ca Zona 1B (localitatile din zona metropolitana extinsa a Oradiei) a ajuns la un grad de colectare selectiva de 20%, zona 2 – 23,54%,, zona 3 – 33,93%, zona 4 – 29,61%., zona 5 – 26,44%, iar zona 6 la 37,66%.
Sistemul de Management Integrat al Deseurilor din Bihor este implementat de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Ecolect, teritoriul judetului fiind gestionat pe sase zone. Din ADI Ecolect fac parte toate cele 101 Unitati Administrativ-Teritoriale (UAT) si Consiliul Judetean Bihor, presedintele ADI Ecolect fiind Mircea Malan, vicepresedinte CJ Bihor.
Sursa știre: aktual24.ro