BOR nu vrea să se implice în campania de vaccinare: „Nu este imunizare, este propagandă”

În timp ce cazurile de infectare cu noul coronavirus se dublează de la o zi la alta, iar numărul pacienţilor nevaccinaţi internaţi la ATI  creşte constant, mai-marii Bisericii resping un parteneriat între Guvern şi Biserica Ortodoxă Română (BOR) pentru campania de vaccinare.

Reprezentanţii Bisericii au făcut acest anunţ după ce Executivul a căutat sprijin la BOR pentru a „pune umărul” la campania naţională de vaccinare, mai ales în mediul rural.

Mai exact, vicepremierul Dan Barna a spus că un parteneriat cu Biserica ar fi soluţia pentru impulsionarea campaniei de vaccinare, dând exemplul pozitiv al Greciei.

„Voi propune premierului, în şedinţa de Guvern, la nivelul Guvernului să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă şi un parteneriat cu BOR, ca partener pentru vaccinare. Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru şi Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare, cred că e posibil. Sunt convins – şi am încredere în înţelepciunea şi a Părintelui Patriarh, şi a celorlalţi ierarhi din cadrul BOR – că acest mesaj e timpul să fie dat, tocmai pentru ca românii să afle pe o cale alternativă, la fel de credibilă, cât de important este să ne vaccinăm. Un astfel de parteneriat cu Biserica, în urma căruia de la nivelul vârfului Bisericii să se transmită un mesaj către toţi preoţii să-i încurajeze pe enoriaşi să se vaccineze, cred că ar putea să aibă un impact care să mai ridice rata naţională de vaccinare”, a declarat Dan Barna.

BISERICA I-A ÎNDEMNAT PE CLERICI SĂ SE INFORMEZE 

Răspunsul Bisericii nu s-a lăsat aşteptat. „Biserica Ortodoxă Română şi-a afirmat şi explicitat deja de nenumărate ori poziţia favorabilă, firească şi clară faţă de actul vaccinării într-o pandemie, îndemnându-i pe clerici şi laici să ia cu adevărat în serios boala, să se informeze temeinic din surse cu adevărat credibile, să se sfătuiască cu medicii şi să-şi configureze astfel o opţiune corect întemeiată în legătură cu un act medical de care depinde sănătatea şi protejarea lor şi a celor dragi. Aceasta este o atitudine fundamental etică izvorâtă din virtutea bunului-simţ, dar şi din libertatea personală care presupune responsabilitatea comunitară pentru care Biserica pledează permanent. Implicarea cultelor religioase într-un demers persuasiv pe o temă extra-religioasă şi într-o problematică – în care exclusiv competenţa medicală este adecvată şi relevantă – nu poate transgresa, însă, limitele contextului celor menţionate mai sus”, a precizat pe un ton neutru purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

În acest context s-a aflat şi că şeful Bisericii Ortodoxe nu s-a vaccinat anti-COVID. Preotul Vasile Bănescu a spus că Patriarhul este, „ca fiecare dintre noi”, o persoană cu un profil medical personal, „care s-a sfătuit în mod sigur cu medicul său” şi care a reflectat la „caracterul voluntar al actului de vaccinare, precum şi la faptul că acesta este un drept, nu o obligaţie”.

Acesta ar putea fi şi motivul pentru care Patriarhul a purtat mască în permanenţă la ceremonia de la Palatul Cotroceni din 22 iulie, atunci când ÎPS Daniel a fost decorat de către preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan. La ceremonie, toţi participanţii au purtat măşti de protecţie, deşi ele nu sunt obligatorii la interior dacă toate persoanele sunt vaccinate.

 TEODOSIE A RESPINS PARTENERIATUL

Mai vocal decât oficialul BOR, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a respins categoric un parteneriat între autorităţile statului şi Biserică pe tema vaccinării.

„Cum să fim noi deasupra ştiinţei medicale? De aceea, noi ţinem pe enoriaşi cu vaccinul credinţei şi a liturghiei, acesta este vaccinul nostru. Nu ne implicăm în propaganda pentru vaccinare, care este atât de diversă şi controversată. Nu se spune la nivel naţional câte prejudicii au avut cei vaccinaţi în diferite părţi”, a transmis înaltul prelat.

În tot acest timp, Sinodul Bisericii Ortodoxe a Greciei a anunţat că se implică în campania de vaccinare şi că preoţii vor citi în biserică o circulară cu 12 întrebări şi răspunsuri pe tema imunizării anti-COVID-19. „Vaccinurile împotriva coronavirusului nu conţin microcipuri. Acestea sunt teorii nerealiste bazate pe campanii de dezinformare (care circulă) pe internet”, se arată printre altele în document. O teorie a conspiraţiei populară în Grecia este una potrivit căreia vaccinurile conţin celule de la embrioni: nu este cazul niciunui vaccin, informează Sinodul Bisericii Ortodoxe elene.

În lipsa unui mesaj clar din partea BOR, preoţii din satele şi comunele României fac cum cred de cuviinţă: unii se implică direct în campania de vaccinare, alţii i se opun cu vehemenţă. Un exemplu pozitiv este Cristian Preda, preot paroh la Biserica Vidra, care mergea din poartă în poartă, în luna aprilie, pentru a-i informa pe credincioşi că s-a deschis un centru de vaccinare în comună.

„Din păcate, acest virus, şi-n localitatea noastră a răpus mulţi oameni, nu foarte înaintaţi în vârstă. De aceea, cel care nu crede în acest virus este asemănător celui care nu crede în Dumnezeu!”, declara preotul Cristian Preda.

Pe de altă parte, alţi preoţi îi sperie pe credincioşi cu tot felul de mesaje apocaliptice. „După vaccinare, după o perioadă mică de timp şi în combinaţie cu noua boală, pielea oamenilor se va umple de solzi ca la peşti”, le spunea enoriaşilor stareţul unei mănăstiri din Neamţ.

Sursa știre: adevarul.ro

Sursa foto: Facebook-Realitatea.NET

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular