Anul 2026 este cel în care pacienții din România ar urma să aibă acces la trei mari spitale regionale, potrivit unui document al Ministerului Sănătății. Spitalele vor fi construite în Iași, Cluj Napoca și Craiova. Main News a analizat stadiul celor trei proiecte, a căror finanțare va fi asigurată din fonduri europene.
Devenite un adevărat motiv de campanie în ultimii ani, spitalele regionale nu au fost construite niciodată. Sunt nelipsite, însă, din ultimele programe de guvernare. În vreme ce social-democrații au promis patru, însă nu le-au și făcut, actuala coaliție vrea să construiască trei. Termenul, pe care mulți îl privesc cu îndoială, este 2026.
Finanțare asigurată pe jumătate
Documentul arată faptul că activitățile finalizate și facturate până în 2023 cel târziu vor fi finanțate din Programul Operațional Regional 2014-2020.
Situația se schimbă, însă, pentru lucrările finalizate și facturate din 2024.
„Acestea se vor finanța din viitorul Program Operațional Sănătate, care încă nu este negociat și aprobat și care se află în responsabilitatea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene”, arată Ministerul Sănătății.
În ce stadiu sunt proiectele
Cele trei spitale au date diferite de finalizare, însă toate ar urma să fie gata în 2026.
Spitalul din Iași are stabilită finalizarea în august 2026. Achiziția pentru elaborarea proiectului tehnic este în curs în cazul său.
La rândul său, spitalul regional din Cluj Napoca trebuie finalizat până în octombrie 2026. Procedura de achiziție a serviciilor pentru elaborarea proiectului tehnic este și în acest caz în curs.
Situația este similară și în cazul spitalului din Craiova, care ar urma să fie gata în același an, 2026, însă mai târziu, în luna noiembrie.
Ioana Mihăilă susține că e nevoie de aproximativ șase ani pentru construirea unui spital regional.
„Trebuie să înţelegem că, având un asemenea grad de complexitate, inclusiv în ţările unde lucrurile merg foarte bine, unde achiziţiile publice merg foarte bine, unde profesionalismul proiectanţilor şi al constructorilor este unul înalt, construcţia unui spital de o astfel de anvergură durează şase, şapte ani”, a explicat Ioana Mihăilă la Prima TV, în luna mai.
Cât de importante sunt spitalele regionale
România are nevoie uriașă de noi unități medicale. Țara noastră este la coada clasamentului european în ceea ce privește calitatea sistemului de sănătate.
Potrivit unui studiu de specialitate, România este pe locul 32 din 34 de țări europene la calitatea sistemului sanitar.
Indicele European de Medicină Personalizată arată că țara noastră depășește doar Serbia și Cipru, potrivit datelor publicate în 2020.
Pe primele locuri la acest capitol sunt țări precum Finlanda, Germania și Suedia.
Sursa știre: mainnews.ro
Sursa foto: Facebook-Digi24