Consiliul Local al S6 a votat pentru scumpirea gunoiului, la propunerea operatorului de salubritate

Tariful pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor menajere de la populaţie creşte de la 7,11 lei/persoană/lună la 11,61 de lei/persoană/lună, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat în şedinţa Consiliului Local Sectorului 6 de joi.

Consiliul Local Sector 6 a votat pentru scumpirea gunoiului la propunerea operatorului de salubritate

Proiectul a fost adoptat cu 16 voturi „pentru” şi nouă „împotrivă”.

Primarul este împuternicit să semneze un act adiţional la contractul din noiembrie 1999 pentru achiziţia serviciului de salubrizare în Sectorul 6, încheiat între Urban S.A. şi Primăria Municipiului Bucureşti, derulat şi finanţat de administraţia locală.

În raport de nivelul tarifului de depozitare ce va fi aprobat prin hotărâre de CGMB, cuantumul prevăzut în hotărâre va fi reactualizat.

Potrivit raportului de specialitate, majorarea tarifului de la 7,11 lei/persoană/pe lună la 11,61 de lei/persoană/pe lună pentru deşeuri menajere pentru populaţie a fost propusă de operatorul de salubrizare.

Tariful actual de 7,11 de lei pentru clienţii persoane fizice pentru activitatea de colectare şi transport a deşeurilor menajere este în vigoare din 28 noiembrie 2007.

Operatorul de salubrizare a transmis Consiliului Local şi Primăriei Sector 6 notificări succesive privind nevoia de indexare/creştere a tarifului pentru persoane fizice, având la bază două motive principale: majorarea tarifului de depozitare direct în celulele Depozitului Ecologic Vidra, adică 200,63 de lei/tonă (fără TVA) faţă de 110 lei/tonă (fără TVA), tariful practicat până la închiderea depozitului Iridex; introducerea contribuţiei pentru economie circulară, adică 80 lei/tona deşeu depozitat.

„Domnule primar, văd că nu ieşiti din logica austerităţii cu care de 10 luni ne-a obişnuit administraţia dezastruoasă de dreapta. Aţi scumpit parcările de reşedinţă, (…) aţi triplat preţul biletului STB, (…) acum văd că majoraţi cu 65% taxa pe gunoi. (…) Care e logica? Cum îi ajutăm pe cetăţeni?”, a afirmat consilierul local PSD Simona Butacu.

Primarul Ciprian Ciucu a replicat că autoritatea locală a făcut un studiu independent de ceea ce a propus Urban, iar lucrurile sunt corecte din punct de vedere economic.

„Noi am fundamentat pe studii, pe costuri reale acest tarif. Nu a mai fost indexat din 2007. De ce? Pentru că unora le-a fost frică să ia măsurile corecte, nu cumva să piardă electoral. (…) Costul acesta pe tarif a fost foarte mic, în timp ce costul pe salubrizare stradală a fost exponenţial mărit. Asta s-a întâmplat până acum”, a explicat Ciucu.

Potrivit consilierului local PSD Sorin Petcu, se face o discriminare a celor care au încheiate contracte cu Urban, iar aceştia vor trece la un alt operator de salubritate.

La rândul său, consilierul local PSD Traian Pană a atras atenţia că în proiect nu este prevăzută taxa zero pentru cei care colectează selectiv.

„Salubristul cu care 70% dintre asociaţiile de locatari din Sectorul 6 funcţionează este Urban SA, care este un agent economic. Taxa zero pe gunoi sau taxa zero pe care ei o promovează, cu sprijinul într-adevăr al Primăriei Sectorului 6, este o chestie pe care şi-o asumă ei, ca agent economic, adică ei răsplătesc beneficiarii casnici, pentru că aceia colectează separat, cu diminuarea costului la salubritate. Nu putem trece noi un amendament”, a indicat viceprimarul Mihaela Ştefan.

Sursa știre: economica.net

Sursa foto: Facebook-Ciprian Ciucu

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular