Mai multe active ale ROMAERO, în principal terenuri pe care se află construcții și care fac parte din platforma uriașă din apropierea aeroportului Băneasa, urmează să fie scoase la licitație. Acțiunea face parte din planul de restructurare a datoriilor, aprobat anul trecut.
Jumătate dintr-o platformă industrială valoroasă din nordul Bucureștiului va fi scoasă la licitație. Compania va obține peste 30 de milioane de euro.
Terenuri de pe platforma ROMAERO din Bulevardul Ficusului, dar și de la alte adrese din sectorul 1 al Bucureștiului vor fi scoase la vânzare. CIT Restructuring, care se ocupă de restructurarea datoriilor companiei de stat, arată că ROMAERO poate obține cel puțin 32 de milioane de euro din vânzarea terenurilor pe care nu le mai folosește.
Platforma ROMAERO din nordul Bucureștiului se află în imediata apropiere a aeroportului Băneasa, dar și a cartierului ANL Henri Coandă. În plus, de aici se ajunge repede în Aviației și zona de birouri din jurul centrului comercial Promenda.
În total, platforma ROMAERO are 34 de hectare, din care circa 16 hectare urmează să fie scoase la vânzare. Pe o mare parte dintre acestea se află și clădiri, nefolosite de companie în ultimii 30 de ani. Pentru primele patru pachete de terenuri care urmează să fie valorificate în acest an au fost demarate evaluările. Pentru a putea fi vândute la o valoare maximă, terenurile au fost grupate în 16 pachete.
„Menținerea în proprietate și exploatarea acestei suprafețe ample generează nu doar costuri însemnate de întreținere dar și o fragmentare a fluxurilor operaționale. Astfel, în urma analizei, care a avut în vedere stabilirea și atingerea nivelului maxim de eficiență a companiei, s-a hotărât concentrarea activității pe o suprafață a platformei de 17-18 ha, active critice (hangare, hale de producție, laboratoare, birouri, depozite, platforme de manevrare aeronave, teren neconstruit pentru dezvoltare ulterioară etc.). Astfel, în acord cu prevederile Planului de restructurare, se are în vedere exclusiv valorificarea activelor non-core, care nu sunt utilizate și necesare în prezent și nici într-un scenariu realist de dezvoltare a societății”, a răspuns compania la solicitarea Economica.net.
Ce terenuri se scot la vânzare
În 2007, ROMAERO încheiase un parteneriat cu Overseas Accomodations Services (fosta Phoenicia Hotels) pentru construcția unui centru de afaceri, însă intenția nu s-a mai concretizat.
„În acest moment, cadrul creat de OG 6 ne permite să maximizăm veniturile provenite din vânzări și să acoperim nu doar obligațiile bugetare și datoriile către bănci și furnizori, ci și să derulăm și un proiect de investiții pentru relansarea companiei’, a mai transmis compania către Economica.net.
Banii obținuți din vâzarea activelor non-core vor fi destinați achitării unor împrumuturi istorice luate de la BCR și Banca Transilvania, dar și pentru investiții în relocarea activității pe o parte din platformă. Unele terenuri sunt libere de sarcini, altele au fost garantate în favoarea băncilor.
Majoritatea pachetelor de terenuri ce vor fi scoase la vânzare fac parte din cadrul platformei de pe Bulevardul Ficusului, însă compania are proprietăți și la alte adrese.
Un pachet de patru terenuri cu o suprafață de 11.200 de mp din strada Nisipoasa a fost evaluat la 8 milioane de lei.
Pe strada Belizarie nr. 2 compania deține o construcție de învățământ de 341 de mp, care se află pe un teren de 551 de mp. Pentru această proprietatea și-au manifestat interesul ANAF și MAI. Valoarea de piață din planul de restructurare a datoriilor aprobat anul trecut este de 4,8 milioane de lei.
Vor mai fi scoase la vânzare și două cămine de nefamiliști de pe Bulevardul Ion Ionescu de la Brad, pentru 12,5 milioane de lei pentru clădirea A și 9,37 milioane de lei pentru clădirea B.
Celelalte pachete de terenuri ce vor fi scoase la vânzare au valori cuprinse între un milion de lei și 52,5 de milioane de lei.
Un pachet de terenuri în valoare de 38,6 milioane de lei va fi dat în plată cătrei MAI.
Un alt pachet, ce inlcude terenuri, atelier și hangar, în valoare de 23,2 milioane de lei, va fi dat în plată către MApN.
Un al teren, de aproape 1.000 de mp este evaluat la 1,22 milioane de lei, se află în imediata apropiere a pistei de aterizare a aeroportului Băneasa, motiv pentru care clienții targetați sunt CNAB sau ROMATSA.
În total, compania ar urma să încaseze în următorii ani 160 de milioane de lei din vânzarea terenurilor.
ROMAERO este cea mai mare companie de stat din industria aerospațială și de apărare românească. Compania este specializată în servicii de întreținere și reparații pentru aeronave de transport civile și militare, precum și în producția industrială de aerostructuri și componente ale acestora.
Sursa știre: economica.net
Sursa foto: Facebook-Locul de la geam