O investigaţie BBC a revelat dimensiunea operaţiunilor grupului de mercenari ruşi Wagner în războiul civil din Libia pe baza documentelor extrase de pe o tabletă pierdută şi a unor „liste de cumpărături” obţinute de la surse libiene de informaţii.
O tabletă recuperată din teatrul de război din vestul Libiei oferă indicii despre activităţile unei armate ruse secrete, scrie BBC. De asemenea, BBC a examinat un document cuprinzând materiale necesare „pentru îndeplinirea obiectivelor militare”, şi anume patru tancuri, sute de mitraliere Kalaşnikov şi sisteme radar sofisticate. Un analist în domeniul militar a explicat că unele tehnologii sunt sensibile, fiind disponibile doar pentru armata rusă.
Canalul britanic a intervievat doi foşti recruţi Wagner care au oferit detalii despre modul de operare a organizaţiei.
Reperaţi pentru prima dată în 2014, când au luptat alături de separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei, luptătorii Wagner au fost prezenţi în zone de conflict din Siria, Mozambic, Sudan şi Republica Centrafricană. Ei au fost filmaţi în aprilie 2019 în Libia, unde s-au alăturat forţelor mareşalului Khalifa Haftar, care a lansat o ofensivă asupra capitalei Tripoli. Conflictul s-a încheiat cu un armistiţiu în octombrie 2020.
BBC a obţinut accesul la hărţi de pe o tabletă Samsung pierdută de un mercenar Wagner în Libia. Tableta a fost găsită în urma retragerii luptătorilor, în primăvara lui 2020.
Grupul Wagner este o organizaţie despre care nu se ştiu prea multe lucruri, pentru că oficial nu există – având în vedere faptul că misiunile desfăşurate prin mercenari sunt interzise prin legislaţia deopotrivă rusă şi internaţională. Totuşi, în ultimii şapte ani circa 10.000 de agenţi ar fi fost contractaţi de Wagner pentru cel puţin o operaţiune.
Tableta, oferită de un contact al jurnaliştilor BBC în Libia, a fost adusă la Londra după mai multe verificări, într-o husă specială pentru blocarea semnalelor.
Un alt indiciu privind operaţiunile Wagner în Libia a fost oferit de o sursă de securitate de la Tripoli, şi anume o „listă de cumpărături” al cărei conţinut sugerează faptul că grupul Wagner este susţinut de la cel mai înalt nivel guvernamental al statului rus, deşi Rusia a negat mereu aceste legături.
„Dacă există cetăţeni ruşi acolo, aceştia nu reprezintă interesele statului rus şi nu primesc bani de la statul rus”, spunea Vladimir Putin în ianuarie 2020.
Luptători ai organizaţiei au fost filmaţi în Libia de militari ai Guvernului de Uniune Naţională din Libia, recunoscut de ONU. Martori şi soldaţi spun că ei au ucis civili şi prizonieri în timpul conflictului dintre cele două tabere.
HĂRŢI ALE CÂMPULUI DE LUPTĂ
În mod remarcabil, informaţiile de pe tabletă au fost uşor de accesat -zeci de documente se aflau pe ea, de la manuale pentru mine antipersonal şi construirea unor dispozitive explozive la cărţi, între care Mein Kampf (autobiografia lui Adolf Hitler) şi „Urzeala Tronurilor”.
Cea mai mare comoară au fost însă hărţile cu liniile de front – toate în rusă – o bună parte a punctelor roşii marcate pe aceste hărţi se găsesc în jurul suburbiei Ain Zara, în sudul Tripoli, unde mercenarii Wagner s-au luptat cu forţele guvernamentale din februarie până în mai 2020.
Pe tabletă se mai afla şi o filmare cu drona a cartierului pustiu, după ce locuitorii au fugit.
NUME DE COD
Dacă aplicaţiile şi documentele nu trimit la proprietarul dispozitivului, în schimb există însemnări pe hărţi, în dreptul unor poziţii, ce par a fi nume de cod ale unor colegi. Un jurnalist BBC ce investighează de patru ani grupul Wagner a verificat numele atât într-o bază de date creată de voluntari ucraineni cât şi într-un raport ONU scurs în presă.
Unul din luptători, numit „Metla”, ar fi Fedor Metelkin, un rus din Caucazul de Nord. Numărul său de înregistrare în baza ucraineană arată că s-a alăturat Wagner devreme, acum circa 5,6 ani pe când grupul purta lupte în estul Ucrainei în favoarea separatiştilor susţinuţi de Rusia.
Doi foşti mercenari Wagner au confirmat anonim pentru BBC că o bună parte din cei trimişi iniţial în Ucraina au ajuns ulterior în Libia. Aceştia au oferit detalii despre numărul luptătorilor prezenţi în Libia, dar şi despre modul de recrutare. De pildă, între septembrie 2019 şi iulie 2020, erau circa 1.000 de mercenari în Libia.
CUM SUNT RECRUTAŢI LUPTĂTORII WAGNER
Mercenarii nu sunt recrutaţi în numele Wagner, ci pentru o seamă de companii-paravan, pe perioade scurte de timp ca lucrători platforme petroliere sau personal de securitate, după ce trec teste fizice şi li se verifică trecutul. Apoi trec prin instruire la baza de antrenament neoficială de lângă Krasnodar, sudul Rusiei, de lângă o bază militară rusă. Ei semnează un contract în care îşi asumă că ar putea muri peste hotare şi trupurile lor ar putea să nu fie repatriate. Majoritatea celor care acceptă acest job vin din oraşe mici,unde oportunităţile de muncă lipsesc. Ei primesc un salariu de 10 ori mai mare decât cel mediu din Rusia.
Soldaţii Wagner discută despre conflictele armate din lume şi spun: „am putea să mergem acolo, ar putea fi pentru noi. Orice contract şi orice deplasare înseamnă bani”. Cei mai mulţi agenţi Wagner au cazier, astfel încât nu pot intra prea uşor în armată.
Unul din ei admite că au fost ucişi prizonierii ce nu puteau da informaţii sau nu puteau lucra ca sclavi, pentru „că nimeni nu voia încă o gură de hrănit”. Celălalt spune că organizaţia nu impune un cod de conduită.
MARTOR, DESPRE UCIDEREA CIVILILOR
BBC a mers în satul Espiaa, la 45 de kilometri sud e Tripoli, una din poziţiile marcate pe hărţile de pe tabletă, unde un localnic le-a spus că bărbaţi care vorbeau în rusă i-au ucis trei membri ai familei. Potrivit unui procuror militar libian, s-a deschis o anchetă pentru crime de război.
Bărbatul a povestit că pe 23 septembrie 2019 s-a întâlnit cu un grup de bărbaţi înarmaţi ce au început să tragă în aer şi a fost urmărit de ei la casa tatălui său, unde au pătruns cu forţa şi i-au percheziţionat pe cei dinăuntru. Toţi au fost luaţi şi duşi iniţial la Qasr bin Ghashir, unde ar fi o bază a grupului, şi apoi legaţi şi transportaţi la o fermă din Espiaa.
Acolo, înainte să plece, au tras în ei, dar el şi unul din fraţii săi au scăpat cu viaţă. Bărbatul l-a recunoscut pe unul dintre răpitori în poze, astfel încât acesta a putut fi identificat ca Vladimir Andanov, iar fotografia lui încărcată pe site-ul guvernului din Libia.
Vladimir Andanov e suspect într-o serie de execuţii care au avut loc în timpul conflictului din estul Ucrainei. Activiştii ucraineni l-au localizat cel mai recent în nordul Africii, dar prietenii săi au scris pe reţelele sociale că se află acasă în Rusia.
BBC a strâns mărturii despre circa o duzină de victime civile ale mercenarilor Wagner în timpul ofensivei din Libia.
HARTĂ A LOCURILOR MINATE
Hărţile de pe tabletă aveau şi poziţii marcate cu negru pe care era scris „district minat”, „mină controlată de la distanţă” – la fel ca şi cele roşii aveau nume de cod. Era din nou numit „Metla„ sau Fedor Metelkin. Toate cele 35 de poziţii negre se aflau în districtul rezidenţial Ain Zara.
Sunt şi poze cu aceste mine – între care MON-50, POM-2 şi PMN-2, de fabricaţie rusă sau sovietică. Libia se află sub un embargo al armelor şi, potrivit unui raport Human Rights Watch, aceste mine nu au fost văzute anterior în Libia.
LISTE DE CUMPĂRĂTURI
Un document separat de 10 pagini, practic o listă de cumpărături pentru arme şi echipament, oferă un pont despre cine s-ar putea afla în spatele organizaţiei.
Documentul, datat 19 ianuarie 2020 – aceeaşi zi în care Vladimir Putin a participat la o conferinţă de securitate la Berlin despre procesul de pace din Libia – a fost obţinut de la o sursă libiană de informaţii din Tripoli, care cerceta prezenţa mercenarilor Wagner în Libia şi mai ales dovezi ale implicării acestora în ofensiva asupra capitalei.
BBC prezintă o analiză a consultantului în materie de securitate, Chris Cobb-Smith, privind lista de echipamente şi arme.
Acesta spune că Wagner se bucură de o susţinere mare pentru o companie privată, dacă ar putea fi numită astfel, având la dispoziţie mai multe arme şi echipamente decât oricare alta.
Chris Cobb-Smith care oferă consultanţă pentru mass-media şi se ocupă şi de investigaţii privind drepturile omului, notează că probabil, aşa cum reiese din documentul menţionat, Echipa de Asalt 6 e principala unitate de luptă, pentru că dispune de mulţi oameni şi vehicule.
„Au solicitat 300 de căşti de protecţie, 270 de ochelari pentru vedere de noapte şi 270 de mitraliere AK-120. În mare parte, armele sunt ‘state of the art’, cele mai noi, avansate tehnologic – toate, ca şi echipamentele, sunt folosite de armata rusă. Asta arată nu doar accesul la un buget substanţial, ci şi autoritatea de a avea acces la ultima tehnologie, de natură sensibilă, dacă nu chiar secretă. De pildă, radarele Ironia şi Soboliatnik”, scrie analistul britanic.
Acesta remarcă notele care însoţesc echipamentele-radar de pe listă şi anume că luptătorii au nevoie de instruire, o provocare în condiţii operaţionale, indicând o lipsă de prevedere şi planificare anterioară.
Un tanc T-72B şi mortiere 120-mm 2B11
Chris Cobb-Smith remarcă că probabil o companie privată nu ar putea avea la dispoziţie echipamente militare de acest nivel.
„Se pare că Wagner este ceva mai mult decât un element neoficial al armatei ruse”, conchide el.
Un al doilea document separat privind o înlocuire de echipamente şi transmis BBC ar putea oferi indicii suplimentare despre cine s-ar afla la originea operaţiunilor Wagner.
Este vorba de o notă adresată forţelor Wagner din Mozambic, datată noiembrie 2019 şi destinată OOO Evro Polis, o companie rusă beneficiară a unor contracte de exploatări petroliere şi gazifere în Siria.
Compania a fost legată de oligarhul Evgheni Prigojin, care neagă orice implicare şi conexiune cu Wagner. Denis Korotkov, un jurnalist rus, care investighează de ani de zile grupul Wagner, spune că adresarea către „directorul general” din document s-ar referi la Prigojin.
Pe ambele documente separate apare semnătura „DU” sub cuvintele „aprobat de”.
Ar putea fi o referire la Dmitri Utkin, un fost paraşutist din forţele speciale şi presupusul fondator şi comandant al Grupului Wagner, cunoscut sub porecla de „Wagner” de la compozitorul german a cărui muzică era promovată de nazişti.
El ar avea numele de cod „Al nouălea”. În documentele separate apare cifra 9 şi cuvântul „Al nouălea”.
Ministerul rus al afacerilor externe a declarat pentru BBC că face „tot posibilul pentru a promova încetarea focului şi o soluţionare politică a crizei din Libia”. Ministerul a adăugat că informaţiile despre Wagner în Libia se bazează în cea mai mare parte pe „date falsificate” şi au drept scop „discreditarea politicii Rusiei” în Libia.
Sursa știre: adevarul.ro
Sursa foto: Facebook-Nord News/ adevarul.ro