Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat, marți, că partidele din coaliția de guvernare au aprobat propunerea de Program de Investiții pentru comunitățile locale, care se va derula după modelul PNDL. Bugetul total va fi de aproape 50 de miliarde de lei. Banii vor fi folosiți pe șapte ani pentru proiecte de infrastructură rutieră, de apă și canal și de extindere a rețelelor de gaz. Guvernul urmează să pregătească un act normativ în acest sens.
Ludovic Orban, despre noul program de investiții în comunitățile locale
„Am decis în coaliție, după discuții prealabile în Biroului Executiv al PNL, demararea noului Program de Investiții pentru comunitățile locale din cursul acestui an. Acesta se va derula după modelul Programului Național de Dezvoltare Locală, cu un buget multianual de aproximativ 50 de miliarde de lei.
Dincolo de modul în care va fi denumit acest program, am considerat mai important ca proiectele de infrastructură să privească atât partea rutieră, cea de apă și canal, dar și extinderea rețelelor de gaz. Partidul Național Liberal a promis gazul românesc în casele românilor, ceea ce ne obligă la îndeplinirea acestui obiectiv. […] Comunitățile locale au nevoie de susținere pentru a reuși să se dezvolte și să crească semnificativ calitatea vieții fiecărui locuitor. Pentru acest lucru, de câteva luni de zile, am insistat ca la nivelul coaliției să avem o decizie clară, fermă, cu un calendar și un buget asumat”, a declarat liderul liberalilor.
De altfel, liberalii au candidat la alegerile locale de anul trecut cu deviza Dezvoltăm România. De atunci, primarii au cerut finanţare pentru diverse proiecte de dezvoltare locală.
Inițial, la sfârșitul lunii iunie, premierul Florin Cîtu declarase că respinge PNDL 3. De mai multe ori acesta a dat de înțeles că nu va mai fi făcut PNDL, ci vor fi proiecte realizate Compania Națională de Investiții (CNI).
Numai că nu ar fi fost deloc eficient transferul bugetului și a unui portofoliu de mii de proiecte într-o companie de stat dedicată proiectelor de interes național, cu proceduri centralizate și un control absolut al guvernului asupra fondurilor bugetare. De altfel, CNI e o companie care nu are capacitatea administrativă de a derula nici măcar propriul program de investiții.
La insistențele lui Ludovic Orban, propunerea noului PNDL a fost aprobată atât în Biroului Executiv al PNL, cât și în coaliția de guvernare. Banii din noul program sunt cu atât mai necesari cu cât din fondurile europene devine tot mai dificilă finanțarea rețelelor de gaze sau de infrastructură. Pe lângă bani, statul trebuie să dezvolte mecanisme clare pentru dezvoltarea ruralului și a urbanului mic. Noile proiecte vor avea nevoie de timp pentru pregătire și implemnetare, dar efectele ar trebui să se vadă în următorii doi – trei ani.