Referatul cu propunerea de arestare preventivă a interlopilor Petre Geamănu, fratele lui Sandu Geamănu, și Eugen Preda, liderul ”clanului luptătorilor”, conține detalii despre metodele violente ale acestora. Documentul a fost pus la dispoziția G4media.ro de către DIICOT în format anonimizat, în baza legii 544/2001.
Potrivit documentului, o familie din Buzău a împrumutat de la grupare 6000 de euro și i s-a cerut o camătă lunară de 1000 de euro. Cum nu au putut să restituie împrumutul, procurorii susțin că interlopii ar fi recurs al amenințări cu violența.
„Inculpatul …. a amenințat-o pe soția sa cu acte de violență, arătându-i o sticlă cu benzină pe care o avea în mână și afirmând că a venit să îi dea foc. Acesta a solicitat suma de 16.000 euro (sau cel puţin 14.000 euro), continuând amenințările cu moartea la adresa familiei sale, adresate atât personal, cât și prin intermediul unuia dintre bărbații care îl însoțeau (…)
Amploarea amenințărilor exercitate la data de 02.11.2018 de inculpatul …. zis …. asupra familiei victimei … rezultă și din declarația persoanei vătămate …., care le-a perceput în mod direct, creându-i o stare accentuată de temere.
Aceasta a precizat că în ziua respectivă, în jurul orei 15:00, la magazinul S.C. … S.R.L., pe care îl și administrează, a venit inculpatul …, împreună cu un bărbat căruia i se spune … Primul i-a transmis să-l anunțe pe soțul său că „au venit băieții de la București, de la care a împrumutat bani, pentru a discuta”.
În jurul orei 18:00, inculpatul … a revenit la magazin, fiind însoțit de aproximativ 6-7 persoane de etnie rromă, pe una dintre acestea recunoscând-o ulterior ca fiind inculpatul … zis ….. Acesta i-a spus că soţul său îi datorează suma de 14.000 euro și a afirmat că au venit pregătiţi să le dea foc, îndemnându-l pe unul dintre bărbaţii care îl însoţeau să îi arate bidoanele în care se afla combustibil. Inculpatul … i-a adresat și alte amenințări cu moartea, care i-au creat o puternică stare de temere”, susțin procurorii în referatul transmis instanței.
În alt caz, un dezvoltator imobiliar afăcut plângere la poliție că interlopii îi cer ”600.000 de euro, cu titlu de prezumtivă datorie pentru afaceri derulate anterior cu apropiați” ai unuia dintre ei.
„În data de 08.09.2020 l-a însoțit pe inculpatul … la întâlnirea avută loc în incinta restaurantului …, situat în com. Tărtășești (…), jud. Dîmbovița, unde am fost amenințat cu acte de violență, împrejurare în care … a zis despre această persoană că este finul său și că dă bine cu briceagul în gât”, se arată în referat.
Petre Geamănu și Eugen Preda au fost reținuti de DIICOT și prezentați ieri Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă. Tribunalul a amânat pronunțarea pentru vineri, 13 august, ora 15:00, însă ordonanțele de reținere pentru 24 de ore au expirat, iar inculpații au fost puși în libertate. Rămâne de văzut dacă ei vor fi găsiți, în eventualitatea în care instanța dispune arestarea lor pentru 30 de zile.
În dosar a fost reținut și Nicolae Cristescu, fost acționar la Rapid. Acesta l-ar fi ajutat pe Petre Geamănu să îl pedepsească pe fratele lui, Sandu Geamănu, aflat în penitenciar pentru 27 de ani pentru crimă. De după gratii, Sandu Geamănu a dat un interviu jurnalistului Cosmin Savu de la ”România, te iubesc!” a Pro tv, în care și-a criticat fratele, eliberat din închisoare, că l-ar fi uitat. Drept pedeapsă, Petre Geamănu și Nicolae Cristescu ar fi aranjat ca Sandu Geamănu să fie mutat la penitenciarul Arad, departe de familie.
Petre Geamănu a părăsit penitenciarul în 2017, după ce și-a ispășit o pedeapsă de 11 ani de detenție pentru furturi din tiruri. Potrivit Protv, se ocupa cu administrarea unei bălți de pește, la marginea Bucureştiului.
Eugen Preda, liderul clanului luptătorilor, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru celebrul furt de arme din unitatea militară de la Ciorogarla din ianuarie 2009. Preda a fost eliberat condiționat din penitenciar în noiembrie 2017 după ce a beneficiat de prevederile Legii recursului compensatoriu.
Eugen Preda a fost sportiv de performanță legitimat la Dinamo Brașov și subofițer în Ministerul de Interne. El a făcut parte din delegația României care a participat la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008.
„Clanul luptătorilor” este activ în Sectorul 6 al Capitalei. Gruparea este recunoscută pentru șantaj, taxe de protecție și cămătarie în cartierul Militari.
Sursa foto: Facebook-Digi24