Câți militari români au murit în Afganistan și câți soldați au participat la război?!

România a fost una din țările cu o implicare substanțială în războiul de 19 ani din Afganistan, o operațiune de amploare împotriva terorismului demarată de SUA după atacurile din 11 septembrie 2001. “Prezenţa noastră în Afganistan ne-a adus respectul aliaților și al partenerilor de coaliţie”, a subliniat recent președintele Klaus Iohannis, odată cu ceremonia care a marcat retragerea trupelor și încheierea misiunii armatei noastre în Afganistan.

„Misiunea Forțelor Armate ale României în Afganistan va rămâne în cărțile de istorie drept cea mai lungă, complexă şi importantă operaţie militară în afara teritoriului naţional de după cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat Klaus Iohannis, la ceremonia desfășurată recent în București care a marcat oficial finalul operațiunilor românești în țara asiatică.

„România a arătat că este un partener de încredere al Statelor Unite ale Americii, greu încercate de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Prezenţa noastră în Afganistan ne-a adus respectul aliaților și al partenerilor de coaliţie, al comunităţii internaţionale, atât pentru decizia de a ne implica în această operaţie, cât şi pentru felul în care militarii români şi-au demonstrat profesionalismul, au cooperat cu militarii altor naţiuni şi au relaționat cu populaţia civilă din zonă”, a spus Iohannis.

România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operaţia Enduring Freedom cât şi la ISAF, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat.

În ianuarie 2002, primele efective de militari români – un pluton de poliţie militară, o aeronavă C130 Hercules şi ofiţeri delegătură au fost dislocaţi în Afganistan, în cadrul operaţiei ISAF, iar în luna iulie 2002, a fost dislocat în teatrul de operaţii Afganistan primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului naţional după cel de Al Doilea Război Mondial.

Din 2002 şi până în prezent, un număr de peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotaţii de câte şase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă şi control de nivel brigadă, cât şi în cadrul unor structuri de forţe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaţionale de consiliere şi legătură (OMLT), detaşamente din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunităţi CIMIC. La misiuni au luat parte şi elemente de sprijin logistic din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, structuri din cadrul Comandamentului Comunicaţiilor şi informaticii, structuri din cadrul Forţelor Navale Române, personal de stat major încadrat în comandamente NATO şi multinaţionale.

Forţele Aeriene Române au asigurat în două misiuni diferite comanda Aeroportului Internaţional din Kabul (KAIA).

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.

Lista militarilor români căzuți pe frontul din Afganistan:

Slt. (PM) Ciprian-Ștefan Polschi, decedat la 5 septembrie 2019, ca urmare a exploziei unei mașini capcană, în timp ce se afla în apropiere de Green Zone din capitala Kabul.

Slt. (PM) Mădălin Stoica, decedat la 15 septembrie 2017 în zona aeroportului Kandahar

Slt. (PM) Iulian Dumitrescu, decedat la 07 mai 2016

Slt. (PM) Adrian Vizireanu, decedat la 07 mai 2016

Slt. (PM) Claudiu Constantin Vulpoiu, decedat la 30 martie 2014

Slt. (PM) Adrian Postelnicu, decedat la 22 septembrie 2013

Slt. (PM) Vasile Claudiu Popa, decedat la 22 septembrie 2013

Slt. (PM) Ion-Lucian Leuștean, decedat la 9 mai 2012 după ce a fost rănit grav la 7 septembrie 2011 în provincia Zabul din Afganistan

Slt. (PM) Cătălin Ionel Marinescu, decedat la 10 mai 2011 în provincia Zabul

Slt. (PM) Constantin-Laurențiu Lixandru, decedat la 5 mai 2011 în provincia Zabul

Slt. (PM) Cristian-Petru Filip, decedat la 1 octombrie 2010

Slt. (PM) Marius Florin Sfecheș, decedat la 1 octombrie 2010

Slt. (PM) Dan Ciobotaru, decedat la 23 iunie 2010 pe drumul național 1 Kabul-Kandahar

Slt. (PM) Caracudă Paul, decedat la 23 iunie 2010 pe drumul național 1 Kabul-Kandahar

Slt. (PM) Valerică Leu, decedat la 12 mai 2010 pe drumul național 1 (Qalat-Kabul)

Slt. (PM) Florin Bădiceanu, decedat la 23 februarie 2010 pe drumul național Kandahar-Kabul[26]

Maior (PM) Iuliu-Vasile Unguraș, decedat la 7 aprilie 2009 pe drumul național Kandahar-Kabul

Maior (PM) Tiberius-Marcel Petre, decedat la 3 aprilie 2009

Slt. (PM) Claudiu Chira, decedat la 26 februarie 2009 pe drumul național 1 (Qalat-Kabul)

Slt. (PM) Dragoș Traian Alexandrescu, decedat la 31 august 2008 pe drumul național 1 (Qalat-Kabul)

Slt. (PM) Claudiu Marius Covrig, decedat la 13 iunie 2008 pe drumul național 1 (Qalat-Kabul)

Slt. (PM) Ionuț Cosmin Sandu, decedat la 20 martie 2008

Slt. (PM) Aurel Marcu, decedat la 6 septembrie 2007

Slt. (PM) Ionel Gheorghiță Drăgușanu, decedat la 20 iunie 2006

Slt. (PM) Narcis Șonei, decedat la 24 aprilie 2005

Slt. (PM) Mihail-Anton Samuilă, decedat la 14 noiembrie 2003

Slt. (PM) Iosif-Silviu Fogarași, decedat la 11 noiembrie 2003

În ultima perioadă, înainte de retragerea forțelor aliate din 2021, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support (RSM), cu peste 600 de militari dislocaţi, iar în ultimii şase ani, participarea la RSM a constituit principala prioritate privind contribuţia Armatei României la operaţii în afara teritoriului statului român.

“Experienţa acumulată în misiuni de luptă, într-un teatru de operaţii cu multiple ameninţări şi provocări permanente, aplicarea efectivă a procedurilor NATO, cu fiecare misiune îndeplinită, au adus cu siguranţă valoare nivelului de pregătire, de instruire, în întreaga armată. Sunt peste 19 ani de experienţă acumulată în Afganistan, în cel mai dificil şi mai complex teatru de operaţii nu doar pentru Armata României, ci şi pentru NATO”, a apreciat ministrul Apărării Nicolae Ciucă.

Ciucă a mai spus că “drumul României către Bruxelles, unde funcţionează sediile NATO şi UE, a trecut şi pe la Kandahar, Kabul sau alte baze importante din Afganistan”.

Sursa știre: hotnews.ro

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular