Metrorex a pierdut definitiv procesul cu Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM) privind încetarea “de urgență” a efectelor Contractului Colectiv de Muncă. Asta după ce conducerea companie a cerut inițial anularea Contractului Colectiv de Muncă pe 2021 care a presupus majorări salariale de 18%.
Compania de transport subteran a înaintat, la sfârșitul lunii iunie, Secției Litigii de Muncă și Conflicte de Munca de la Tribunalul București o cerere de ordonanță președințială prin care se solicita instanței, “de urgență și cu titlu provizoriu”, suspendarea efectelor Contractului Colectiv de Munca 2020-2021 și suspendarea clauzelor prin care s-a aplicat, începând cu luna noiembrie 2020 majorarea cu 18% a grilei de salarizare.
Cererea, transmisă instanței la sfârșitul lunii iunie a venit pe fondul litigiului deja deschis pe aceasta tema pe 6 iunie cu privire la suspendarea efectelor Contractului Colectiv de Muncă.
Doar că Tribunalul București a declarat inadmisibilă cererea Metrorex de a sista plata majorărilor iar conducerea companiei a făcut apel la instanța superioară.
Acum, Curtea de Apel București a respins apelul ca nefondat.
“Respinge cererea formulată de intimat referitoare la obligarea apelantei la plata cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 24.08.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată pe portalul instanțelor de judecată.
Litigiul dintre USLM și Metrorex privind Contractul Colectiv de Muncă 2020-2021 se judecă în continuare la Tribunalul București iar următoarea ședință este stabilită pentru 7 octombrie.
Buletin de București dezvăluia în octombrie 2020 că negocierile pentru contractul colectiv de muncă din subteran sunt tensionate dar și că liderii de sindicat au fost dați afară de la negocieri.
Discuțiile vizau o serie de sporuri pentru cei cu funcții de conducere din companie, asta după ce înțelegerea dintre Ministerul Transporturilor și sindicat privind majorarea de 18% pentru tot fondul de salarii ar fi fost deja înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă București.
În acest context și pe fondul încasărilor slabe din cauza pandemiei, noul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, a trimis corpul de control pentru a verifica modul în care a fost negociat ultimul contract colectiv de muncă.
DNA: Ion Rădoi, două fapte de șantaj și folosirea influenței de lider de sindicat “în formă continuată”. Venituri ilicite de 2 milioane de euro, în urma exploatării spațiilor comerciale de la metrou
Perchezițiile DNA de la sindicatul lui Rădoi, extinse la primăriile lui Piedone și Negoiță
Sindicatul Metrorex cedează 4% din încasările pentru spațiile comerciale din subteran către companie. Modificarea propusă scade veniturile la 60% pentru organizație
Sindicalistul Ion Rădoi, salariu mai mare decât al președintelui Klaus Iohannis
Conducerea Metrorex se solidarizează cu sindicatul împotriva ministrului Transporturilor: “În mod normal, acest tip de comunicare nu ar trebui să fie uzual”
Cum l-a păcălit Drulă pe Rădoi: Sindicaliștii au recunoscut în scris că vineri nu a fost un protest spontan
Ion Rădoi anunță “o criză a foamei” în România și că are o adresă “de 200 de mii de semnături din partea Canadei, din partea Americii”
Sindicatul Metrorex solicită sprijinul Ministerului Transporturilor pentru dotarea salariaților cu echipamente de protecție. Angajat: “Plătim cotizație lunar, iar sindicatul nu a avut nicio inițiativă să ne protejeze”
Sursa știre: buletin.de
Sursa foto: Facebook-Metrorex