Casele judetene de pensii vor angaja in urmatoarea perioada 1.000 de persoane care sa introduca manual in sistemul digital de pensii datele din cele aproximativ cinci milioane de dosare existente in Romania, a anuntat, miercuri, ministrul Muncii, Raluca Turcan, in cadrul unor declaratii de presa, dupa ce a participat la o videoconferinta cu directorii caselor judetene de pensii.
„Am venit astazi la Casa Nationala de Pensii intrucat a fost publicata in Monitorul Oficial ordonanta de urgenta care prevede suplimentarea pe perioada determinata a personalului caselor judetene de pensii pentru a intensifica procesul de evaluare si digitalizare a tuturor dosarelor de pensii”, a aratat ministrul.
Dosarele vor fi depuse incepand cu 27 august, iar, dupa selectia dosarelor, urmeaza proba scrisa si a interviurilor.
„Procesul de selectie a fost urgentat astfel incat la jumatatea lunii septembrie sa fim cu echipa completa si procesul de digitalizare sa intre in linie dreapta, astfel incat sa mentinem calendarul asumat in PNRR”, a sustinut Turcan.
Vor fi angajati 1.000 de oameni, dintre care 800 cu studii superioare si 200 cu studii medii.
„De asemenea, le-am cerut presedintilor de case judetene de pensii sa nu creeze false asteptari si sa spuna foarte limpede ca suplimentarea de personal se face pe perioada determinata, pana la finalul anului 2022, astfel incat sa fie angrenati exclusiv in procesul de evaluare si digitalizare a procesului de pensii”, a aratat oficialul guvernamental.
Chiar si cei fara experienta pot participa la selectie, daca au abilitati si competente pentru a lucra la procesul de digitalizare. Salariile vor fi intre 2.500 si 3.500 de lei net, in functie de studii si competente.
„In PNRR avem 70 de milioane de euro pentru procesul de reforma a sistemului de pensii. Pentru personalul suplimentar, avem la dispozitie aproximativ 4 milioane de euro. In OUG am prevazut plata de la bugetul de stat si recuperarea banilor din PNRR”, a precizat ea, citata de Agerpres.
„Am auzit in ultima perioada, mai mult ca niciodata, cantandu-se prohodul si spunandu-se ca nu se poate. Se poate! Aceasta ordonanta de suplimentare a personalului pe perioada determinata confirma faptul ca, daca vrei sa te concentrezi pe un proces, poti sa-l duci la bun sfarsit. Toti cei care lucreaza in casele judetene de pensii trebuie sa-si schimbe abordarea si sa fie ei factori motivationali si pentru pensionari, si pentru angajati”, a continuat Turcan.
Referitor la afirmatia premierului Florin Citu, potrivit caruia exista tehnologie prin care se pot scana dosarele de pensii, Turcan a aratat ca datele din actele pe hartie trebuie introduse manual in sistem, iar scanarea documentelor nu este suficienta.
„Am mers aproape saptamanal in casele judetene de pensii si am vazut ce inseamna un dosar de pensie in Romania anului 2021. Sunt zone ramase la ani-lumina distanta. Sunt milioane de dosare care arata asa (pe hartie – n.r.). Nici daca iti imaginezi ca se pot scana, lucrurile nu pot fi puse in practica, pentru ca vorbim de cifre si date din hartii cu milioane de pagini. O sa va pun la dispozitie fotografii ca sa vedeti cum arata arhiva dosarelor de pensii in Romania anului 2021. Sunt aproximativ cinci milioane de dosare de pensii in total, unele dintre ele se afla intr-un sistem electronic un picut mai avansat, altele intr-un sistem electronic mediu, altele in dosar cu sina, insa la fiecare dintre cele trei categorii de dosare de pensii mai exista adeverinte pe care le-am solicitat, astfel incat, atunci cand un pensionar se duce la o casa judeteana de pensii si se deschide computerul cu numele lui pe ecran, acesta sa aiba intr-un dosar de pensie absolut toate datele, din prima zi pana in ultima zi de lucru”, a subliniat ministrul.