Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat, marți, că Hotărârea de Guvern privind implementarea proiectului ”România Educată”, care trebuia adoptată pe 10 septembrie, va fi lăsată în dezbatere publică „cel puțin încă o săptămână”.
Programul ”România Educată” a fost lansat de Administrația Prezidențială și asumat de Guvern printr-un Memorandum. În acest sens a fost înființat și un grup interministerial, care trebuie să vină treptat cu măsurile pentru implementarea reformelor.
Sorin Cîmpeanu, despre programul „România Educată”
„Luând în considerare solicitările venite atât din partea societății civile, cât și din partea unor alți factori implicați în procesul de dezbatere publică, Ministerul Educației a decis prelungirea perioadei de dezbatere publică a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea programului de implementare a proiectului România Educată”, a declarat Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro.
Acesta a precizat că termenul pentru dezbatere a fost prelungit „cu cel puțin o săptămână.
„În proiectul de Hotărâre de guvern lansat în dezbatere publică, la art. 6, citez din memorie, se menționează că acest program de implementare va putea fi completat cu orice alte măsuri care vor reieși din consultarea publică”, a mai spus ministrul Educației.
Declarațiile vin în contextul în care peste 150 de ONG-uri au transmis că este absolut necesară dezbaterea proiectului de Hotărâre, dat fiind că prin acesta se dorește reformarea sistemului educațional, cu implicații pentru generații de elevi și studenți.
În opinia semnatarilor, proiectul ”România Educată” conține o enumerare de obiective și măsuri strategice prea generale, fără indicatori de rezultat clar definiți și fără definirea responsabililor preciși pentru fiecare măsură în parte, ceea ce conduce la o listă de măsuri de tip ”listă de dorințe”. De asemenea, proiectul nu conține informații privind calendarul de implementare și bugetul necesar.
Luni, președintele Klaus Iohannis a declarat că implementarea proiectului ”România Educată” reprezintă șansa unică de a transforma radical mediul școlar. La rândul său, premierul Florin Cîțu a afirmat că „miza noastră în Educație nu este de a face un pic altceva, un pic altfel au la fel ca acum, miza noastră strategică este de a face altfel, alceva. Școală de secol XXI pentru România de secol XXI”.