Curtea de Apel București a început astăzi dezbaterile finale în procesul Colectiv, unde astăzi era așteptată și decizia privind schimbarea încadrării juridice în cazul unor inculpați, ceea ce poate duce la pedepse mai mici pentru unii inculpați, inclusiv pentru fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
Judecătorii apelului în procesul Colectiv vor ca dosarul să fie disjuns în alte două dosare, astfel încât într-unul să rămână cei pentru care se ia în calcul schimbarea încadrării juridice, inclusiv primarul Piedone.
În acest caz, se va forma un complet de divergență, după ce cei doi judecători nu au ajuns la un acord privind schimbarea încadrării juridice, fiind nevoie de un al treilea judecător care să încline balanța. Într-un alt dosar urmează să fie judecați în continuare acuzații pentru care nu se ia în calcul schimbarea încadrării juridice. Anunțul judecătorilor privind separarea celor două dosare a stârnit rumoare în sala de judecată.
Un avocat al victimelor a afirmat că „e bătaie de joc”. Totodată, procurorul DNA a spus că disjungerea dosarului ar fi „una tardivă”. „E un singur dosar. Acesta a fost scopul pentru care s-au reunit dosarele”, a declarat procurorul DNA. „Nu am luat încă nicio decizie legat de disjungere. Luăm în calcul toate argumentele părților”, a spus apoi președinta completului de judecată.
14.16. La această oră a început termenul de judecată în procesul Colectiv. Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a ajuns la Curtea de Apel în jurul oeri 14.00. De asemenea, în sala de judecată sunt prezenți și patronii clubului Colectiv, artificierii și rude ale victimelor. Potrivit deciziei instanţei, dezbaterile finale vor avea loc pe parcursul a trei zile, începând de luni. Tot luni, instanţa se va pronunţa asupra schimbării încadrării juridice a unor fapte reţinute în sarcina inculpaţilor, inclusiv în cazul lui Cristian Popescu-Piedone, condamnat în primă instanță la opt ani și șase luni de închisoare.
Problema schimbării încadrării juridice a fost ridicată din oficiu, la termenul din 14 aprilie al procesului, de către cei doi judecători ai completului, Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, fapt ce a nemulţumit DNA, care a făcut o cerere de recuzare a celor doi magistraţi. Cererea de recuzare a fost însă respinsă de un alt complet.
Ulterior, supravieţuitori ai incendiului din Colectiv şi rude ale victimelor au reclamat, într-o scrisoare deschisă, decizia celor doi judecători, susţinând că schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpaţilor ar duce la pedepse „mici şi nesemnificative, disproporţionate faţă de gravitatea faptelor comise şi a consecinţelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiţie din România”. Semnatarii afirmau că, an de an, şi-au pus nădejdea în Justiţie, „sperând ca printr-o înfăptuire corectă a acesteia să izbutim să obţinem măcar un crâmpei de alinare”.
„În schimb, după 5 ani şi jumătate de chinuri felurite, atât fizice, cât şi sufleteşti, aflăm din documentele emise după termenele apelului că se ia în mod serios în considerare schimbarea încadrării juridice a infracţiunilor inculpaţilor, lucru care, dacă s-ar înfăptui, ar putea duce la absolvirea acestora de o parte din vină şi la îndulcirea până la derizoriu a pedepselor acordate”. Condamnările de la Tribunalul București În decembrie 2019, Tribunalul București a pronunțat primele condamnări în acest dosar: ● Cristian Popescu-Piedone (fost primar al sectorului 4) – 8 ani şi 6 luni de închisoare; ● Alin George Anastasescu (patron Colectiv) – 11 ani și 8 luni de închisoare; ● Costin Mincu (patron Colectiv) – 11 ani și 8 luni de închisoare; ● Cătălin Paul Gancea (patron Colectiv) – 11 ani și 8 luni de închisoare; ● Antonina Radu Antonina (pompier ISU) – 9 ani și două luni de închisoare; ● George-Petrică Matei (pompier ISU) – 9 ani și două luni de închisoare; ● Aurelia Iofciu (angajată Primărie Sector 4) – 8 ani de închisoare; ●
Luminiţa Larisa Ganea (consilier superior Primărie Sector 4) – 7 ani de închisoare; ● Sandra Ramona Moţoc (referent superior Primărie Sector 4) – 3 ani de închisoare cu suspendare; ● Daniela Ioana Niţă (patron firmă de artificii) – 12 ani și 8 luni de închisoare; ● Cristian Mihai Niţă (director firmă de artificii) – 3 ani și 6 luni de închisoare; ● Viorel Zaharia (pirotehnist) – 9 ani și 8 luni de închisoare; ● Marian Moise (pirotehnist): 10 ani de închisoare; ● Clubul Colectiv SRL – 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 de lei; ● Golden Ideas Fireworks Artists SRL – 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă; ● SC Noran Prompt Serv SRL – confiscarea sumei de 147.133 de lei. Decizia nu e definitivă, iar verdictul final va fi dat de Curtea de Apel Bucureşti.
Sursa știre: libertatea.ro
Sursa foto: Facebook-Cristian Popescu Piedone