Comisia de la Veneția a trimis președinților celor două camere ale Parlamentului, Ludovic Orban și Anca Dragu, o scrisoare prin care cere „bazele și elementele juridice” care au dus la demiterea Avocatului Poporului, Renate Weber, catalogând-o ca o „decizie grea”.
Comisia de la Veneția a fost informată de intenția Parlamentului de a o demite din funcție pe Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului.
„Se pare, într-adevăr, că la o ședință comună a Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților și a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senat, ținută în data de 25 mai 2021, în timpul căreia au fost prezentate și dezbătute rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2018, 2019 și 2020, s-a dat un vot de respingere.
În același timp, se pare că acest vot de respingere a permis ulterior destituirea Avocatului Poporului din funcțiile sale.
Dacă prezentarea și dezbaterea raportului de activitate al Ombudsmanului în fața Parlamentului constituie o bună practică, care este prevăzută în Principiile de protecție și promovare a instituției Ombudsmanului („Principiile de la Veneția”), și este susținută de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, condițiile legitime pentru întreruperea mandatului unui ombudsman sunt, de asemenea, clar stipulate, după cum urmează:
«11. Ombudsmanul poate fi revocat din funcție numai în conformitate cu o lista exhaustivă de condiții clare și rezonabile, definite de lege. Aceste condiții se referă numai la criteriile esențiale de „incapacitate” sau „incapacitate de a îndeplini atribuțiile”, „conduită necorespunzătoare” sau „culpă ”, care trebuie interpretate îndeaproape. Majoritatea parlamentară necesară pentru revocarea din funcție a Ombudsmanului – chiar de către Parlament sau de către o instanță la cererea Parlamentului – trebuie să fie cel puțin egală cu, și de preferință mai mare decât cea stabilită pentru alegerea sa. Procedura de revocare este publică, transparentă și prevăzută de lege.»
Pentru a înțelege mai bine situația, v-aș fi recunoscător dacă ați avea amabilitatea să ne furnizați bazele și elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcție un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său”, arată scrisoarea Comisiei de la Veneția, semnată de președintele instituției, Gianni Buquicchio.
Renate Weber a fost revocată de Parlament, în urmă cu o săptămână, din funcția de Avocat al Poporului. Au fost 247 de voturi „pentru” și 32 de voturi „împotrivă”. În cererea de revocare, partidele din coaliţia de guvernare susţin că, în calitate de Avocat al Poporului, Renate Weber a acţionat cu depăşirea competenţelor legale, având drept consecinţă nerespectarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei şi a Constituţiei.
Avocatul Poporului, Renate Weber, a respins acuzaţiile din cererea de revocare şi a precizat că, dacă nu ar fi fost invitată doar cu o oră înainte de începerea şedinţei, ar fi adus documente care să susţină activitatea instituţiei.
Ea a subliniat că hotărârea Parlamentului prin care rapoartele Avocatului Poporului au fost respinse nu a fost publicată în Monitorul Oficial, dar preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Iulia Scântei, a atras atenţia că hotărârea privind aceste rapoartele de respingere nu se publică în Monitor.
Avocatul Poporului, Renate Weber, a acţionat cu depăşirea competenţelor legale, având drept consecinţă nerespectarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei şi a Constituţiei, se arată în solicitarea de revocare din funcţie a acesteia, formulată de PNL, USR şi UDMR.
Cele trei partide din coaliţie reclamă faptul că Renate Weber nu a transmis Parlamentului şi Guvernului raportul special şi recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal, încălcând atribuţia prevăzută la articolul 5 din legea de funcţionare, şi nu şi-a îndeplinit, prin activitatea derulată în 2020, rolul şi obligaţiile legale în domeniul apărării, protecţiei şi promovării drepturilor copilului.
Senatorii şi deputaţii au respins, pe 15 iunie, în şedinţă comună, rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului. Renate Weber a fost numită în funcţie în iulie 2019.
PSD a atacat la CCR Hotărârea de revocare, spunând că este neconstituţională. Social-democrații argumentează că au fost încălcate prevederile referitoare la principiul legalităţii şi durata de 5 ani a mandatului acestuia.
Fabian Gyula, propunerea UDMR și a coaliției de guvernare pentru funcția de Avocat al Poporului, este audiat astăzi în Parlament, în cadrul comisiilor de specialitate.
Sursa știre: digi24.ro
Sursa foto: Facebook-B1.ro