Redeschiderea dosarului Mestecăniș care îl poate trimite pe Gheorghe Flutur la pușcărie a fost amânată de judecătorii Tribunalului Suceava

Cererea privind redeschiderea urmăririi penale în Dosarul Mestecăniș s-a aflat astăzi pe rolul Tribunalului Suceava. Judecătorii au fost chemați să decidă cu privire la reluarea cercetărilor în dosarul care îi poate trimite la închisoare pe Gheorghe Flutur și alți șefi din Consiliul Județean Suceava, dar și din alte instituții publice ale statului român.

Judecătorii nu s-au grăbit să se pronunțe și au amânat luarea unei decizii pentru o nouă ședință programată în data de 7 iulie.

Dosarul „Mestecăniș” a fost deschis după ce Casa de Avocatură Plopeanu & Ionescu din Cluj Napoca a făcut o plângere penală față de mai multe instituții publice în care sunt aduse acuzații grave cu privire la numeroase ilegalități comise pentru construirea gropii de gunoi.

După ce dosarul s-a tot plimbat între structura centrală a DNA și Serviciul Teritorial Suceava, un procuror a decis să închidă dosarul care îl poate trimite pe Gheorghe Flutur la închisoare.

Conform plângerii înregistrată la DNA, mai multe instituții publice sunt acuzate de infracțiuni de fals intelectual și abuz în serviciu.

Concret, Consiliul Județean Suceava este acuzat că a folosit și prezentat informații false Comisiei Europene. Falsul intelectual ar fi fost folosit pentru obținerea a 7,3 milioane de euro pentru construirea depozitului de deșeuri. CJ Suceava este acuzat că ar fi ascuns opoziția localnicilor față de investiții. În plus, cererea de finanțare ar fi conținut neadevăruri cu privire la îndeplinirea condițiilor legale.

Direcția de Sănătate Publică Suceava este acuzată de fals intelectual. Instituția a emis avizul sanitar care atestă în mod nereal faptul că groapa de gunoi respectă reglementările legale în materie de protecție a sănătății populației, când, în realitate, acesta încalcă mai multe obligații legale și interdicții exprese.

Sucursala regională CFR Iași este acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual. Compania a avizat favorabil proiectul deși cascada de evacuare a apelor uzate din respectiva groapă în pârâul Putnișoara era amplasată ilegal, în interiorul zonei de protecție a căii ferate.

Agenția pentru Protecția Mediului Bacău a fost acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual. Instituția a emis un acord de mediu, cu toate că proiectul încălca flagrant obligațiile legale. Fapta ar fi avut drept urmare vătămarea dreptului la protejarea sănătății populației și vătămarea dreptului la un mediu sănătos pentru persoanele care locuiesc sau circulă prin vecinătatea acestei gropii de gunoi.

Consiliul Județean Suceava, Direcția de Sănătate Publică Suceava și Regionala CFR Iași mai sunt acuzate de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu din cauza faptului că au refuzat comunicarea, în baza legii 544/2001, a unor informații de interes public solicitate.

Amplasametul pentru groapa de gunoi a fost ales în 2007, atunci când președinte al Consiliului Județean Suceava era Gavril Mârza (PSD). Documentația cu informații false prin care a fost obținută finanțarea din fonduri comunitare a fost înaintată Comisiei Europene în 2011, pe vremea lui Gheorghe Flutur (PDL). Contractul au fost semnat în 2013 de președintele de atunci al CJ Suceava, Ioan Cătălin Nechifor (PSD). Construirea gropii de gunoi a fost finalizată în cel de-al doilea mandat al lui Gheorghe Flutur.

Consiliul Județean Suceava a cheltuit până acum peste 100.000 de euro din banii sucevenilor pentru a angaja o casă de avocatură care să apere în instanță ilegalitățile comise în cadrul proiectului de construirea a gropii de gunoi din Mestecăniș.

Sursa știre: stirisuceava.net

Sursa foto: Facebook-StirilePRO TV

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular