Soțul unei foste candidate la președinție a depus mărturie în Dosarul Mită la CFR, în care sunt judecați fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu, cumnatul lui Mircea Geoană și fostul deputat Cristian Boureanu privind bani negri primiți de la societatea austriacă Swietelsky.
Este vorba de soțul fostei candidate la alegerile prezidențiale din 2019 Ramona Ioana Bruynseels, Dominic Bruynseels.
La termenul de joi al procesului la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție s-a prezentat Dominic Bruynseels, fost CEO al BCR în perioada iulie 2008 – aprilie 2012, unde, ajutat de un interpret de limbă engleză, a dat o declarație amănunțită privind interferența sa cu fostul ministru Vlădescu și alte persoane aflate pe lanțul șpăgii de la compania austriacă Swietelsky.
Concret, în dosarul ajuns pe masa judecătorului un martor explică în clar locul și rolul lui Bruynseels în acest lanț, el neavând implicații penale, după cum au constatat și anchetatorii DNA.
Sebastian Vlădescu este unul dintre asociaţii societăţii comerciale Keykaa din Gibraltar. În acest sens, la dosarul cauzei au fost depuse actele constitutive ale acestei societăţi din care rezultă cine sunt asociaţii, respectiv Vlădescu Sebastian, Boureanu Limited, Hozoc Florin şi Iulian Drăgoi. În vederea finanţării societăţii Keykaa, martorul Hozoc Florin a transferat din fondurile provenind de la societatea Swietelsky suma totală de 195.000 de euro; contribuţia lui Vlădescu Sebastian la această finanţare a societăţii a fost de 65.000 de euro, reprezentând o treime din costuri.
Această societate a fost înfiinţată în vederea realizării unui proiect de transfer electronic de bani, urmând ca Drăgoi Iulian să se ocupe de realizarea tehnică a proiectului, în vreme ce ceilalţi trei asociaţi (Hozoc Florin, Boureanu Cristian, Vlădescu Sebastian) să realizeze finanţarea”, au mai notat anchetatorii.
Martorul Hozoc Florin a detaliat înţelegerea cu privire la finanţarea proiectului Keykaa: „Conform înţelegerii, obligaţia de finanţare a societăţilor aparţinea mie, lui Sebastian Vlădescu şi lui Cristi Boureanu, iar Alexandru Iulian Drăgoi era cel care dezvolta produsele şi conducea activitatea curentă a celor două societăţi (n.n. este vorba atât despre societatea Keykaa, cât şi despre societatea llok8). Astfel, eu am achitat cheltuielile de funcţionare pentru cele două societăţi, respectiv salarii programatori şi alţi angajaţi, echipamente, programe de calculator, abonament internet etc. În fiecare lună, Alexandru Iulian Drăgoi ne trimitea deconturile de cheltuieli, iar eu aveam discuţii cu Sebastian Vlădescu şi Cristi Boureanu în principiu la fiecare 6 luni, iar la sfârşitul fiecărui an. […] Am finanţat activitatea societăţii până la sfârşitul lui 2013, înţelegerea fiind că plăţile urmau să fie făcute din banii primiţi din afacerea Swietelsky, urmând să le scad din sumele cuvenite fiecăruia dintre noi. […] Conform înţelegerii cu Sebastian Vlădescu şi Cristi Boureanu, aceste sume s-au repartizat după activităţile efectuate de către programatori, în sensul că la Keykaa s-au decontat 195.000 euro, respectiv câte 65.000 euro pentru fiecare din cei 3 asociaţi finanţatori, iar la iLokS s-au decontat 190.000 euro, respectiv câte 95.000 euro pentru mine şi Cristi Boureanu. În concluzie, folosul obţinut de Sebastian Vlădescu din aceste operaţiuni a fost de 65.000 euro, iar folosul obţinut de Cristi Boureanu a fost de 160.000 de euro”.
Aceste aspecte sunt confirmate şi de către martorul Drăgoi Iulian Alexandru: „Într- o primă fază trebuia să fim asociaţi eu, Hozoc Florin, Sebastian Vlădescu şi Cristi Boureanu prin Boureanu Limited, apoi în faza următoare trebuia să devină asociat şi dl. Dominic Bruynesseles. […]
Cheltuielile societăţii Keykaa au fost asigurate de dl Hozoc prin transfer bancar. […] Eu am discutat cu Florin despre aceste cheltuieli, am agreat un buget şi el mi-a spus că a discutat şi cu Cristian Boureanu şi cu Sebastian Vlădescu şi că toţi au fost de acord cu aceste cheltuieli. Pentru justificarea cheltuielilor prezentam situaţii lunare, defalcate pe tipuri de cheltuieli […] Am avut discuţii referitoare la proiectul Keykaa atât cu Boureanu Cristian, cât şi cu Vlădescu Sebastian, însă în trecere, nu detaliat. M-am întâlnit cu toţi trei împreună (respectiv Hozoc Florin, Boureanu Cristian, Vlădescu Sebastian) în legătură cu acest proiect de aproximativ 4-5 ori, întâlniri care s-au desfăşurat în biroul dlui Vlădescu de lângă Piaţa Romană. În cadrul întâlnirilor s-au discutat progresele proiectului Keykaa, cei trei întrebându-mă care mai e stadiul proiectului, iar eu expunându-le stadiul în momentul respectiv…”, au mai notat anchetatorii DNA în actele dosarului aflat la instanță.
Dominic Bruynseels, la acea dată director al Băncii Comerciale Române, a confirmat implicarea lui Sebastian Vlădescu în proiect, despre care a declarat că era consultant sau asociat al Keykaa:
„În mandatul de președinte al BCR… nu știam nimic despre România până să ajung aici. Nu aveam contacte sau cunoștințe. Nu vorbeam limba și nu știam obiceiuri din această țară. A fost foarte bine pentru mine să îl cunosc pe Vlădescu, care avea foarte multe contacte în domeniul bancar. (…) Nu-mi amintesc dacă Drăgoi mi-a fost prezentat de domnul Vlădescu, dar dacă nu mă înșală memoria, Vlădescu mi-a spus că l-a trimis pe domnul Drăgoi la mine. (…) Era un produs de plată ce avea menirea să umple golul din strategia noastră. Așa că am avut întâlniri cu domnul Drăgoi fie la telefon, fie în biroul meu sau și pe Skype. Atunci Drăgoi era mai mult la Londra”.
„Nu. Cealaltă persoană prezentă la aceste întâlniri cu Drăgoi e domnul Sorin Mititelu. El era managerul de proiect pentru acel tip de produse ale Keikaa. După părăsirea BCR în martie 2012, am rămas în legătură cu domnul Drăgoi și timp de șase luni l-am prezentat mai multor persoane. Este posibil să fi avut una-două întâlniri cu Vlădescu care era însoțit de Drăgoi la restaurant. Îmi amintesc cu certitudine o întâlnire la un restaurant aflat în Herăstrău lângă terenurile de tenis, dar asta s-a întâmplat cu o săptămână înainte de plecarea mea de la BCR. Îmi amintesc întâlnirea directă, dar nu îmi pot aminti precis și clar să îi fi întâlnit și pe amândoi deodată”.
ÎCCJ: Ce rol a înțeles el (Drăgoi – n.red.) că a avut Vlădescu în acest proiect??
„Cred că el mi-a spus că Vlădescu este partener sau acționar în cadrul proiectului Keikaa”.
ÎCCJ: Îl cunoașteți pe Cristian Boureanu?
„Cred că l-am întâlnit o dată. Nu-mi amintesc precis. Nu a fost vreo întâlnire sau ceva, ci doar o strângere de mână. Nu cunosc niciun Hozoc Sorin. Cel puțin nu atunci. L-am întâlnit prima dată la DNA atunci când am dat declarații”.
ÎCCJ: L-ați vizitat pe Vlădescu la birou?
„Îmi amintesc că am fost o dată la biroul dumnealui care cred că era situat în zona Primăverii. Nu îmi pot aminti motivul efectiv al vizitei. Era cu siguranță când am avut funcția în BCR și cred că era în anul 2011. Îl vizitam și la cabinetul său de ministru. Discutam cu el doar politica sau politici economice și de strategii financiare, și nu afaceri. Domnul Drăgoi a discutat modulul financiar al proiectului cu banca. Nu îmi amintesc despre discuții, despre finanțarea proiectului cu domnul Vlădescu”.
Sebastian Vlădescu și cumnatul lui Mircea Geoană, trimiși în judecată în Dosarul Mită la CFR de la Swietelsky
În noiembrie 2019, DNA anunţa trimiterea în judecată a fostului ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, în stare de libertate, pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Dosarul vizează plata lucrărilor executate de austriecii de la Swietelsky la un tronson din Magistrala 800 de cale ferată Bucureşti-Constanţa.
De asemenea, au fost trimişi în judecată fostul deputat PDL Cristian Boureanu, fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Constantin Dascălu, Mircea Ionuţ Costea (cumnatul lui Mircea Geoană), fost angajat în cadrul Ministerului Finanţelor, dar şi administratorul companiei Swietelsky.
Dosarul are ca obiect infracțiuni de corupție derulate pe durata a 12 ani, în perioada 2005 – 2017 în legătură cu derularea contractelor de lucrări de reabilitare a M800. Anchetatorii de la DNA arată că probele dovedesc că în anul 2005, reprezentanții companiei austriece Swietelsky ar fi convenit cu cumnatul lui Mircea Geoană, Mircea Ionuț Costea, Mihaela Mititelu, o persoană apropiată de conducerea CNCFR, și Sebastian Vlădescu, ministrul de Finanțe, să le plătească un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român.
Tot ce aveau de făcut oficialii români pentru pretinsele milioane de euro promise de angajatul companiei austriece era să se asigure că statul român livrează prioritar și mai ales, fără întârzieri, sumele aferente contractului cu Swietelsky.
Sursa știre: clubferoviar.ro
Sursa foto: clubferoviar.ro