Iohannis vrea ca educația copiilor să fie bazată pe știință, tehnologie, inginerie, matematică și arte

Ştiinţă, cercetare, inovare sunt pilonii unui nou model de educaţie propus de preşedinte în proiectul său „România Educată”, care a fost deja asumat de executiv: STEM – educația bazată pe Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică şi Artă. Decidenţii vor ca tot mai mulţi copii să îşi aleagă o carieră în aceste domenii, iar în acest sens vor schimba procesul de predare, de învăţare şi programele şcolare.

Preşedintele vrea ca educaţia copiilor să fie bazată pe Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Matematică şi Arte – modelul asumat în proiectul

Executivul a adoptat miercuri, 14 iulie, memorandumul privind implementarea proiectului de ţară „România Educată”. Proiectul e o iniţiativă a preşedintelui Iohannis care promite reformarea învăţământului din ţara noastră.

O temă importantă anunţată în proiect este dezvoltarea educaţiei bazate pe Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică şi Artă. Pe scurt – modelul STEM.

Raportul final al proiectului „România Educată” şi vă spune azi cum se schimbă procesul de predare, învăţarea şi programele, în acord cu dezideratele decidenţilor de a apropia copiii de STEM, astfel încât aceştia să îşi dorească să lucreze în aceste domenii.

„În cadrul Proiectului „România Educată”, susținem importanța inițierii unui demers strategic, național, pentru a crește profilul științelor în educație și în societate. Conceptul STEM se referă la educația bazată pe Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică (în română, ȘTIM), iar conceptul STEAM include, suplimentar, zona Artelor, fiind utilizate, cu precădere, în procesul educațional: designul, inovația, gândirea creativă și activitățile aplicate„, spun autorii raportului final al proiectului de ţară antemenţionat.

Artele dispar din programa și din educația copiilor, pe fondul percepției generale că educația de calitate formează oameni disciplinați și respectuoși, cu un conformism social pronunțat, adaugă autorii raportului „România Educată”.

„Demersul strategic” va fi adresat elevilor și studenților, încă din ciclul preșcolar, pentru a îmbunătăți înțelegerea asupra scopului științei, pentru a promova cultura, inovarea și cercetarea științifică, pentru a crește orientarea în parcursul educațional către domenii precum matematica, știința și tehnologia, precum și pentru a stimula alegerea unei cariere în zona STEAM, se mai arată în documentul citat.

Educaţia bazată pe Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică şi Arte – STEM. Cum va transforma învăţarea; iată măsurile propuse în proiectul de ţară „România Educată”:

Activitățile din domeniile STEAM vor avea pondere importantă în programele de învățământ preșcolar.

Jumătate din orele prevăzute în planul cadru pentru materiile din domeniile STEAM vor avea componentă practică, cu experimente sau simulări ale unor situații din viața cotidiană, despre probleme de actualitate. Acestea se vor ţine în natură sau în laboratoare, inclusiv prin experimente digitale.

În manualele și în materialele didactice auxiliare, aferente disciplinelor din domeniile Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică şi Arte, vor fi incluse exemple de activități, experimente, studii de caz care pot fi abordate dintr-o perspectivă interdisciplinară, şi-a asumat executivul prin proiectul „România Educată”.

Corelativ, vor fi încurajate activitățile care îmbină știința și artele, gândirea logică și creativitatea. Spre exemplu: studiul unor tablouri prin prisma conceptului de perspectivă, a obiectelor de artă care transpun problematica corpului uman, spun autorii raportului.

Programele disciplinelor din domeniul Tehnologie vor conţine activități practice care să dezvolte gândirea 3D și viziunea spațială a copiilor, reiese din raportul consultat de Economica.net.

Vor avea prioritate abordările pedagogice care vizează personalizarea învățării și educația științifică bazată pe investigație.

Profesorii vor folosi la gimnaziu şi la liceu tehnica de predare și învățare de tip proiect (Project Based Learning);

Conținuturile disciplinelor din planurile cadru, mai ales din aria „Om și societate”, vor include și activități de tipul dezbatere și argumentare, pe teme relevante, care să le dezvolte copiilor competențe de logică a argumentării, documentare, lucru în echipă și comunicare.

În fiecare unitate de învățământ se vor constitui, pe nivel de studiu, echipe formate din profesorii care predau materii aferente domeniilor Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică şi Arte. Aceştia vor stabili împreună activităţile la clasă, conform raportului final al proiectului „România Educată”.

Guvernul şi-a asumat, în proiectul „România Educată”, că vor exista laboratoare de Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică şi Arte în fiecare unitate de învățământ, iar că acestea vor fi dotate cu materiale didactice, didactic auxiliare, echipamente tehnologice, softuri și personal de sprijin;

Mai mult, fiecare şcoală va avea laboratoarelor de robotică și de informatică, asigură decidenţii în proiectul antemenţionat.

De asemenea, în şcoli şi facultăţi se vor amenaja spații de inovare unde vor fi expuse lucrările elevilor şi studenţilor sau materiale informative despre descoperiri, cercetători din domeniile Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică şi Arte – STEM.

Argumentele promovării educaţiei bazate pe  Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică şi Arte, invocate de autorii proiectului „România Educată”

În Europa va creşte masiv ponderea locurilor de muncă în domeniile aferente STEM, pe termen mediu şi lung. În acest context, va creşte şi decalajul dintre cerere și ofertă pentru profesioniști calificați din domeniu. Aceasta, pentru că doar unu din cinci tineri din Europa este absolvent al unei facultăţi de sub cupola specializărilor STEM, iar femeile absolvente de studii  superioare de profil STEM sunt de două ori mai puține decât bărbații, spun autorii proiectului „România Educată”.

Sursa știre: economica.net

Sursa foto: Facebook-B1.ro

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular