Ministerul Justiţiei a anunţat, miercuri, lista cu cei 11 candidaţi pentru funcţiile vacante de conducere din DIICOT, Parchetul General şi Direcţia Naţională Anticorupţie. Procedura de selecţie a fost anunţată pe 28 iulie.
Mai exact, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei, pentru funcţia de procuror-şef al secţiei de resurse umane şi documentare a fost depusă o singură candidatură, în persoana lui Cătălin Andrei Popescu.
În cazul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), au fost depuse cinci candidaturi, după cum urmează:
– pentru funcţia de procuror şef al DIICOT şi-au depus candidatura Daniel Constantin Horodniceanu, Oana Daniela Pâţu şi Ioana Bogdana Albani;
– pentru funcţia de procuror şef adjunct al DIICOT şi-au depus candidatura Ioana Bogdana Albani şi Mihaela Larisa Iosipescu.
În ceea ce priveşte DNA, Codrin Gavra candidează pentru funcţia de procuror şef adjunct, Andreea Oana Nica şi Ioan Amăriei candidează pentru funcţia de procuror şef secţie – Secţia de combatere a corupţiei, Silviu Paul Dimitriu pentru funcţia de procuror şef secţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, iar Monica Erika Danciu şi-a depus candidatura pentru funcţia de procuror şef secţie – Secţia judiciară penală.
Totodată, potrivit calendarului anunţat, selecţia pentru ocuparea funcţiilor de conducere din Parchetul General, DIICOT şi DNA se desfăşoară la sediul Ministerului Justiţiei în intervalul 28 iulie – 15 septembrie. Persoanele interesate au putut să îşi depună candidaturile până la 1 septembrie.
Lista candidaţilor a fost publicată în condiţiile în care, miercuri seară, pe fundalul scandalului declanşat de refuzul USR-PLUS de a accepta adoptarea în forţă a controversatului PNDL 3, premierul Florin Cîţu anunţat că l-a revocat din funcţie pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion.
După anunţul făcut de Cîţu, ministrul Justiţiei l-a acuzat pe şeful Guvernului că nu respectă nici legea şi nici Constituţia. Totodată, Stelian Ion a afirmat că în spatele revocării sale mai există şi un motiv nevăzut, şi anume faptul că el a demarat procedura de numire a procurorilor de rang înalt.
Reamintim că această informaţie a apărut în spaţiul public după ce preşedintele Iohannis l-a atacat pe Stelian Ion, încercând să-i pună în cârcă eşecul desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi întârzierea Legilor Justiţiei. La momentul respectiv, presa a relatat că, de fapt, şeful statului îi poartă sâmbetele lui Stelian Ion deoarece acesta a trecut peste capul lui când a declanşat proceduri de numire pentru funcţii în marile parchete.