Parlamentul nu a ajuns la un consens privind moțiunea de cenzură

Birourile Permanente ale celor două Camere se reunesc luni, de la ora 12:00, pentru a lua act de depunerea moţiunii de cenzură USR PLUS-AUR şi a stabili calendarul dezbaterii acesteia, după ce la precedentele două şedinţe nu a existat cvorum. PNL şi PSD au afirmat că moţiunea ar putea avea probleme procedurale liberalii afirmând explicit că acest aspect va fi verificat.

UPDATE 9 voturi pentru trimiterea moţiunii de cenzură la Comisia de statut pentru analiză, în timp ce au fost înregistrate 7 voturi împotrivă. Conform solicitării PNL, două. săptămâni este termenul pentru analiză. Problema este că solicitarea PNL nu a trecut pentru că nu a existat cvorum.

UPDATE Alina Gorghiu (vicepreşedinte) şi Florin Roman (vicepreşedinte al Camerei) au fost printre marii susţinători ai trimiterii moţiunii de cenzură în analiză la Comisia de statut. Roman a şi avansat un termen de două săptămâni pentru analiza legalităţii semnăturii.

USR PLUS şi AUR au cerut în mod repetat să fie dezbătută tema moţiunii de cenzură şi stanilirea calendarului.

Lucian Romaşcanu, liderul senatorilor PSD: „Nu avem niciun fel de motiv să arbitrăm taberele aflate în conflict”. Majoritatea aleşilor PSD au părăsit şedinţa.

UPDATE PNL a contestat modul în care a fost depusă moţiunea de cenzură, fiind invocate probleme referitoare la semnătură.

„Sub aspect procedural, solicităm Birourilor permanente reunite să dispună anterior prezentării moţiunii de cenzură, verificarea condiţiei de validitate a moţiunii de cenzură, constând în numărul minim de semnături ale iniţiatorilor.

Potrivit prevederilor art. 113 din Constituţie, moţiunile de cenzură nu pot fi initiate decât de cel puţin o pătrime din numărul total al senatorilor şi deputatilor ca o condiţie ad validitatem.

În urma lecturării listelor de semnături ataşate de iniţiatori moţiunii de cenzură se observă următoarele aspecte de neregularitate:

Mai multe semnături nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate neîndeplinind cerinţa de semnătură olografă în original în dreptul numelui – prenumelui initiatorului (cel putin 12 semnături scanate, de ex. semnăturile de la pozitiile 60, 62 şi 72)

 –  Unele semnături sunt redate cu ştersături ori corecturi efectuate direct pe text, prin suprapunerea unor linii corectoare (ex. pozitiile 43 si 44);

– Există indicii temeinice că mai multe semnături ale unor senatori si deputati iniţiatori ai moţiunii de cenzură nu corespund cu semnăturile aceloraşi parlamentari din listele de semnături pentru prezenta acestora la şedinţele de plen ale fiecărei camere/la şedinţele comisiilor. Este vorba de semnături total diferite de cele folosite de aceiaşi parlamentari în listele de prezenţă, ceea ce pune sub semnul întrebării veridicitatea şi realitatea acestor semnături şi implicit numărul obligatoriu de semnături cerut de Constituţie pentru depunerea unei moţiuni de cenzură.

– Din informatiile publice, unii parlamentari semnatari ai moţiunii nu se aflau în ţară pentru a putea semna moţiunea de cenzură personal, în original”.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu, videpreşedinte al Senatului, a precizat că la şedinţa Birourilor permanente reunite ale celor două Camere va fi făcută o analiză pentru a vedea dacă moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR, „o alianţă toxică”, îndeplineşte toate condiţiile procedurale pentru a putea fi stabilit calendarul dezbaterii şi votului asupra acestei în Parlament.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că PSD este dispus să voteze moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR, în Parlament şi că va participa şi la şedinţa Birourilor Permanente. De asemenea, dacă nu trece moţiunea deja depusă în Parament, liderul PSD i-a invitat pe colegii săi de la USR PLUS şi AUR să semneze moţiunea social-democraţilor. De asemenea, Ciolacu a afirmat că există suspiciuni cu privire la semnăturile de pe moţiunea de cenzură a USR PLUS şi AUR. Liderul PSD a adăugat însă că social-democraţii nu se vor va implica decizional în lupta între PNL şi USR PLUS sau în deciziile Birourilor permanente reunite.

Co-preşedintele USR PLUS Dan Barna a anunţat vineri seară că tocmai a fost depusă moţiunea de cenzură, despre care a afirmat că este calea parlamentară pentru ca în cel mai scurt timp să avem un nou premier şi coaliţia să meargă mai departe. „În măsura în care moţiunea nu va trece, Cabinetul Cîţu merge mai departe, iar noi mergem în opoziţie”, a afirmat el. „Fiţi de partea românilor, nu de partea infractorilor, a politrucilor şi a „băieţilor deştepţi”! Votaţi pentru demiterea guvernului Cîţu!”, este îndemnul adresat în textul moţiunii parlamentarilor.

Conform Regulamentului activităţilor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

Sursa știre: adevarul.ro

Sursa foto: Facebook-Digi24

Articole Similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Most Popular