Vin vești bune pentru antreprenorii români. Începând de luna viitoare, firmele de la noi din țară vor putea aplica din nou pentru o măsură de sprijin prin intermediul căreia se alocă fonduri nerambursabile.
Din luna octombrie, va fi relansată Măsura 2 – ”Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile”, conform unui anunț făcut de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.
Astfel, în perioada 12-22 octombrie 2021, aplicația de înscriere pentru a doua sesiune aferentă măsurii “Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile” va fi disponibilă pe site-ul https://granturi.imm.gov.ro.
Măsura 1 face parte din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, cu completarile si modificarile ulterioare, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020.
Cum poți obține fonduri nerambursabile de la stat
Relansarea măsurii de sprijin care oferă Ajutor Financiar Nerambursabil sub formă forfetară în valoare de maxim 2.000 euro/beneficiar, sumă care poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente măsurii, vine cu serie de noutăți în plus față de facilitățile oferite în prima sesiune, respectiv:
Devin eligibili și beneficiarii din categoria Întreprinderilor Individuale și a Întreprinderilor Familiale, cu activitate economică în unul din domeniile prevăzute în Anexa nr. 1 la OUG 130/2020.
De asemenea, antreprenorii români trebuie să știe că dvin eligibili și beneficiarii din categoria profesioniștilor, definiți și reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, care desfășoară profesii liberale reglementate prin acte cu putere de lege.
Îți amintesc faptul că, în cadrul primei ediții a Măsurii 1, care a avut loc în perioada 12-21 octombrie 2020, au rămas necheltuiți 65 de milioane de euro, adică două treimi din bugetul total disponibil.
Conform cifrelor furnizate de Minister, la aceasta s-au înscris 29.250 de solicitanți, dintre care 19.615 de solicitanți au fost admiși la finanțare, iar 9.635 au fost respinși, în prima fază.
Fabricarea altor produse din lemn; fabricarea articolelor din plută, paie și alte materiale vegetale împletite, tipărirea ziarelor, fabricarea articolelor ceramice pentru uz gospodăresc și ornamental, fabricarea articolelor pentru sport, comerț cu amănuntul al cărților, în magazine specializate, comerț cu amănuntul al ziarelor și articolelor de papetărie, în magazine specializate, comerț cu amănuntul al discurilor și benzilor magnetice, cu sau fără înregistrări audiovideo în magazine specializate, comerț cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate, activități de editare a altor produse software, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, cercetare-dezvoltare în științe sociale și umaniste, activități de design specializat, invățământ în domeniul sportiv și recreațional, activități ale bibliotecilor și arhivelor, activități ale centrelor de fitness.