Eveniment extrem de important în plan diplomatic pentru România. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, va fi prezentă luni la București pentru a prezenta evaluarea PNRR.
În cursul zilei de luni, 27 septembrie, România va semna Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Premierul a catalogat momentul ca fiind unul ”istoric”.
Florin Cîțu a precizat, într-o conferință de presă, că primii bani pentru investiții prin PNRR vor intra la finalul lunii noiembrie-începutul lui decembrie.
Tot în cursul acestei zile, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen se va afla la București, unde se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul.
”Astăzi semnăm PNRR. Este un moment istoric pentru România. O componentă a unui plan de 8 ani. Vin 29 de miliarde de euro. Sunt fonduri pentru transporturi, sănătate, educație. Primii bani vin la finalul lui noiembrie – începutul lui decembrie. Urmează să vedem sumele”, a spus premierul.
Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, va fi prezentă luni la București pentru a prezenta evaluarea privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
În timpul vizitei din țara noastră, liderul european va avea întrevederi și discuții cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîțu.
Fostul ministru al Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, cel care a avut sarcina de a coordona planul, a avertizat că PNRR-ul ar putea avea mari dificultăți în aplicare din cauza crizei politice pe care o traversează în prezent România, iar consecințele ar putea fi dureroase.
Ursula von der Leyen, prezentă luni la București. Președinta Comisiei Europene va evalua PNRR-ul României
Luni, 27 septembrie, reprezintă o zi extrem de importantă pentru România, în contextul încercării de a ieși din dubla criză sanitară și economică cauzată de pandemia de Covid-19.
În țara noastră va ajunge preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Şefa CE va avea discuții cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu și va prezenta evaluarea privind Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României.
La ora 16.00, oficialul de la Bruxelles va fi primit la Palatul Cotroceni de şeful statului, iar la ora 16,50 va avea o întrevedere cu prim-ministrul Florin Cîţu, la Palatul Victoria.
Apoi, cei trei vor vizita Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, care ar urma să beneficieze de fonduri din partea programului NextGenerationEU, şi vor susţine o conferinţă de presă comună, anunță Agerpres.
Prezența Ursulei von der Leyen în țara noastră are ca principal scop prezentarea evaluării privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
”Pentru România, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este nu doar documentul în baza căruia vom putea beneficia de o alocare de 29,2 miliarde de euro, ci şi garanţia că investiţiile şi reformele vor fi coordonatele următorilor ani.
România se raliază, aşa cum este firesc, obiectivelor ce caracterizează economiile dezvoltate: modernizarea infrastructurii de transport şi medicale, economie verde, digitalizare. Apreciez colaborarea cu partenerii noştri europeni pentru definitivarea PNRR. Guvernul este pregătit să atragă fondurile de care va beneficia România şi determinat să aplice programele de reformă”, a declarat vineri Florin Cîţu.
Fostul ministru Cristian Ghinea, cel care a coordonat PNRR-ul alături de premierul Cîțu și foști colegi din Executiv, a spus că acest plan ar putea avea dificultăți din cauza crizei politice pe care o traversează în prezent România.
”Va fi un exercițiu de implementare foarte, foarte complicat și credeți-mă, cu criza politică pe care o avem acum, încep să am mari emoții că administrația României, fără a avea o presiune politică constantă și coerentă de sus, poate să livreze.
Mecanismul este mult mai simplu decât la fondurile europene clasice, adică nu mai este un proiect pe care fiecare instituție trebuie să-l facă, să-l aprobe Comisia separat.
Greul la PNRR a fost acum. Practic, PNRR-ul odată aprobat, sunt bani care merg direct în bugetul instituțiilor, în bugetul ANAF pentru digitalizare, în bugetul Ministerului Transporturilor pentru autostrăzi și aș putea continua.
Acești bani merg direct în buget, deci nu mai trebuie o nouă procedură separată (…) Deci, practic, dacă Guvernul României, dacă fiecare instituție nu-și face treaba și nu raportează aceste cifre o dată la șase luni, așa cum sunt în grafic, se blochează tot PNRR-ul”, a avertizat Cristian Ghinea, la Digi24.
Fostul ministru USR PLUS Cristian Ghinea, plecat recent din Guvern din cauza scandalului politic intern, va participa luni la întâlnirea cu șefa Comisiei Europene, la invitația premierului Florin Cîțu.
Sursa știre: fanatik.ro